50 jaar na komst Tienertoer: van oma in Assen naar oom aan zee

© kohn_andreas, Flickr
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum in Utrecht gaat een tentoonstelling inrichten over de Tienertoer. Het populaire kaartje gaf jongeren in de jaren '70, '80 en '90 de kans om voor een paar tientjes een week door Nederland te reizen.
Omdat het volgend jaar precies 50 jaar geleden is dat de Tienertoerkaart het levenslicht zag, komt het museum in april 2019 met een tentoonstelling. Maar naar de inhoud zijn ze nog op zoek, het museum zoekt mensen die willen vertellen over hun ervaringen met de Tienertoer.
Volgens Evertjan de Rooij van het museum zijn ze vooral op zoek naar bijzondere verhalen: "Misschien mensen die hun partner hebben ontmoet op de Tienertoer. Of mensen die nog aandenken hebben, zoals dagboekjes of foto's. Je kreeg zo'n kaart met een pasfoto en een datum, er zijn ongetwijfeld mensen die dat bewaard hebben!"

ZONDER OUDERS

Hij vertelt dat het voor veel mensen de eerste vakantie zonder ouders was: "Heel veel mensen van een bepaalde generatie zijn allemaal op Tientertoer geweest. Dat je opeens de vrijheid kreeg om dingen te doen. Er gingen mensen als een gek door het land reizen, om maar zoveel mogelijk kilometers te maken, maar ook clubjes vrienden die elkaar gingen opzoeken."
Tussen 1969 en 1995 maakten honderdduizenden jongeren gebruik van de Tienertoer, in 1991 werd het 3 miljoenste tienertoerkaartje verkocht. Vanwege de teruglopende belangstelling werd de Tienertoer in 1995 afgeschaft.
Wie ook verhalen, foto's of andere herinneringen heeft aan de Tienertoer kan zich dus melden bij het Spoorwegmuseum. Verhalen mogen naar tienertoer@spoorwegmuseum.nl.