Stints van Bilthovens bedrijf verboden op openbare weg

© Stintum.com
BILTHOVEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur staat Stints voorlopig niet meer toe op de openbare weg. Na het ongeluk in Oss is onderzoek gedaan naar de veiligheid van de voertuigen. Daaruit zijn potentiële risico's gebleken, zegt het ministerie.
In het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn twijfels naar boven gekomen over de technische constructie van de Stint. De bakfietsen kunnen daardoor stil vallen of juist niet meer remmen. Daarnaast zijn er technische wijzigingen doorgevoerd aan het ontwerp, zonder dat dit met het ministerie is overlegd.
Het departement spreekt van "een ingrijpend besluit met veel praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven." Er is een informatienummer geopend.

GEVOLGEN

Voor kinderopvangen in de regio heeft het verbod grote gevolgen. Vlak na het ongeluk zeiden sommige kinderdagverblijven te willen stoppen met de Stint. Andere opvanglocaties gingen door met gebruik omdat ze nooit problemen hadden gehad.
Nu moeten alle kinderdagverblijven de Stint voorlopig in de ban doen. Dat kan grote gevolgen hebben voor een opvang als Topkids, dat vestigingen heeft in Maartensdijk, Soest en Utrecht. Daar worden normaal zes Stints ingezet, maar die moeten voor morgen ander vervoer zoeken om de kinderen van school op te halen laat de leidinggevende weten. Daarover wordt vanavond een crisisoverleg gehouden.
De Stint wordt geproduceerd door een bedrijf in Bilthoven. Dat bedrijf was niet meteen bereikbaar voor commentaar.