Minister haalt Stints niet van de openbare weg

© ANP
BILTHOVEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen ziet geen redenen om de Stint, de elektrische bakfiets die betrokken was bij het spoorwegongeluk in Oss, van de weg te halen. Wel gaat ze de toelatingsprocedure voor stints opnieuw tegen het licht houden.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer nadat ze een spoedonderzoek heeft laten doen naar de Stint. Ze laat daarin ook weten dat twee instanties eerder in het traject naar de toelating van de Stint op de openbare weg kritische kanttekeningen hebben geplaatst bij het voertuig. 

BIJZONDERE BROMFIETS

De RDW, de overheidsdienst die over voertuigregistraties gaat, merkte op dat het vervoersmiddel te breed is. Een Stint geldt als 'bijzondere bromfiets' en die mogen maximaal 75 centimeter breed zijn. De Stint ligt daar met 110 centimeter flink boven. Maar dat werd niet als onoverkomelijk bezwaar gezien, aangezien bakfietsen ook 150 centimeter van de weg mogen gebruiken.

RIJOPLEIDING

Onderzoeksinstituut SWOV had geen technische bezwaren, maar wel bedenkingen bij het feit dat "ieder persoon van 16 jaar of ouder zonder enige rijopleiding tien kinderen zou kunnen vervoeren". De onderzoekers pleitten voor aanvullend onderzoek naar de eisen die aan bestuurders gesteld moeten worden. Dat advies werd niet gevolgd. In plaats daarvan sprak het ministerie met de fabrikant af dat die standaardtrainingen aanbiedt bij de aanschaf.
Kinderopvangorganisaties die daar vanwege het ongeluk behoefte aan hebben, kunnen hun medewerkers kosteloos nogmaals op training sturen. Daar worden ze in een brief op gewezen.

ONDERZOEK

Het ministerie gaat het toelatingsproces voor Stints, maar ook voor andere licht gemotoriseerde voertuigen met een maximumsnelheid van 25 km per uur, opnieuw tegen het licht houden. De politie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de NS en ProRail onderzoeken het drama in Oss.
Een ongeval met een Stint op een spoorwegovergang in Oss kostte donderdag aan vier kinderen het leven. Een vijfde kind en de bestuurster raakten zwaargewond.

INCIDENTEN

Een groot aantal kinderdagverblijven wacht nu de uitkomsten van het onderzoek af, voordat ze weer de weg op gaan met de Stints. Volgens ouders van kinderen in de opvangverblijven zijn er wel vaker incidenten geweest met Stints.