Utrechts zorghotel viert opening: "We nemen het leven van onze gasten niet over"

© Domstate Zorghotel (Facebook)
UTRECHT - Een zorghotel. Het klinkt als een luxe oplossing voor ouderen met een dikke portemonnee, maar dat valt alles mee. De zorgverzekeraars vergoeden een verblijf in veel gevallen en de vraag naar deze vorm van zorg neemt toe. In Utrecht is vandaag de officiële opening van een tweede zorghotel: Domstate. Gasten behouden hier hun eigen leven terwijl ze revalideren of herstellen van een operatie of ziekte.
Moderne kamers met eigen sanitair, een flatscreen-tv en een koelkast. Verderop: een restaurant, een fitnessruimte, loungeplekken. Het is duidelijk dat in Domstate het hotelgevoel centraal staat. "Het gebouw nodigt gasten uit om hun eigenheid te behouden. Als je binnenkomt denk je ook niet aan een revalidatiecentrum. We zien dat mensen heel tevreden zijn in een omgeving waarin ze hun eigen leven kunnen blijven leiden. Een omgeving die niet gericht is op ziekte, maar op gezondheid", zegt Rolien Bousema, verpleegkundig manager van zorgorganisatie en initiatiefnemer AxionContinu.

THERAPERUIMTES

Revalideren van bijvoorbeeld een gebroken heup of herstellen van een ziekte gaat niet vanzelf. Het is keihard werken. Het zorghotel biedt dan ook uitgeruste therapieruimtes, gespecialiseerde medewerkers en een GezondheidsLab. Met ziekenhuizen in de regio wordt nauw samengewerkt. Domstate zit in het voormalige woonzorgcentrum Albert van Koningsbruggen in Kanaleneiland. Afgelopen anderhalf jaar is het pand aan de Beneluxlaan compleet gestript en getransformeerd, zoals te zien is in onderstaande timelapse.

VEEL VRAAG

Het zorghotel en behandelcentrum heeft 42 kamers. De komst van Domstate was hard nodig. Het bestaande Utrechtse zorghotel, De Wartburg, had onvoldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen. AxionContinu ziet dat er steeds meer behoefte is aan revalidatiemogelijkheden. Dat komt onder meer doordat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Mensen die thuis niet goed kunnen revalideren of herstellen, gaan graag tijdelijk naar een zorghotel.

ZELFSTANDIG

"We nemen het leven niet over van mensen. Het doel is mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten worden", zegt Bousema. "Voorwaarde is wel dat onze gasten alleen kunnen zijn met de deur dicht. Ze kunnen dus bijvoorbeeld niet verward zijn." Een ander kenmerk is dat de gasten niet afhankelijk zijn van het systeem van zorghotel. "Als iemand bijvoorbeeld om twee uur onder de douche wil, dan gaan wij kijken hoe we dat kunnen doen en zeggen we niet: nee meneer, dit past niet in onze werkwijze."

ZORGVERZEKERAAR

In veel gevallen betaalt de zorgverzekeraar het verblijf in het zorghotel. Voor gasten met een Geriatrische revalidatiezorg-indicatie (Grz) vergoedt de verzekeraar alle kosten van verblijf, zorg en behandeling. Voor mensen die een indicatie hebben voor eerstelijns verblijfzorg (Elv) wordt een eigen bijdrage gevraagd. Gasten die op basis van herstelzorg komen (vanuit de aanvullende verzekering), krijgen de kosten voor het verblijf grotendeels vergoed.

UTRECHTS INTERIEUR

In het interieur van Domstate komen elementen van Utrecht terug. Zo is de plattegrond van de Domkerk verwerkt in de vloer van het restaurant. Ook hangt er Utrechtse schilderijen en ontwerpen van Utrechtse kunstenaars in de hotelkamers. Van ieder kunstwerk is ook een ansichtkaart beschikbaar.
Op de begane grond van het zorghotel zit het GezondheidsLab. Daar kunnen wijkbewoners terecht voor vrijwel alle vormen van diagnostiek en bijvoorbeeld bloedprikken. Het GezondheidsLab is een initiatief van Saltro en de Huisartsen Uitrecht Stad (HUS) in samenwerking met het Diakonessenhuis, St. Antoniusziekenhuis en het UMC Utrecht.
Opening Zorghotel Domstate