Staatssecretaris Harbers geeft niet thuis over beslissing in zaak Howick en Lili

© ANP
AMERSFOORT - Het blijft gissen waarom staatsecretaris Harbers (VVD) van Veiligheid en Justitie op het laatste moment toch heeft besloten om de Amersfoortse Howick en Lili in Nederland te laten blijven. In een debat hebben meerdere Tweede Kamerleden vandaag naar de redenen gevraagd. Harbers is niet op de vragen ingegaan: "Ik weeg de feiten en omstandigheden af. Het besluit is niet lichtvaardig genomen."
In het debat roepen linkse partijen op om schrijnende situaties in het vervolg te voorkomen. "Wat een achtbaan was het afgelopen week", betoogt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Hoe kan het zijn dat de staatssecretaris wist dat uitzetting nodig was, en zaterdag niet meer?"
"Wat een anticlimax, wat een invloed op de tieners. Gelukkig heeft de staatssecretaris zijn bevoegdheid gebruikt. We vragen ons wel af waarom dat niet eerder kon", zegt Farid Azarkan (DENK). Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat "we van de escalatie van emoties moeten leren". De asielprocedures moeten wat de partij betreft korter duren.
Harbers geeft alleen summiere informatie. Hij zegt dat hij niet in kan gaan op individuele aspecten: "Uiteindelijk moet je afstand nemen en kijken naar de feiten en omstandigheden, los van alle meningen".

ASIELBELEID

Linkse oppositiepartijen grijpen het debat aan om te pleiten voor een ruimer kinderpardon. Volgens die partijen zijn er te weinig kinderen die daar profijt van hebben; ze hebben het over 90 tot 95% van de aanvragen die op niets uitlopen.
Volgens de staatssecretaris is met de wet juist bedoeld dat die voor weinig mensen soelaas biedt, maar dat het iedereen vrij staat een aanvraag in te dienen. Ook als op voorhand al duidelijk is dat het op niets uitloopt.
D66 en de ChristenUnie zijn voor een ruimhartiger asielbeleid en uitbreiding van het kinderpardon, maar sluiten zich toch aan bij wat er over in het regeerakkoord staat. Dat staat op dit moment geen verruiming toe.

ONDERZOEKEN

Staatssecretaris Harbers kondigde gisteren aan twee onderzoeken aan. Een richt zich op de asielprocedure. Asielzoekers en de staat kunnen heel lang door blijven procederen waardoor mensen lang in Nederland kunnen blijven. En een ander onderzoek wordt gedaan naar alle ophef die in de weken voorafgaand het besluit is ontstaan.

LESSEN

Harbers is met de onderzoeken op zoek naar lessen voor de toekomst. Verschillende Kamerleden noemen het tijdrekken om een lastig besluit over het asielbeleid uit te stellen. De staatssecretaris benadrukt dat hij de urgentie voelt om iets te doen: "Ik wil een stap maken en het juist niet op de lange baan schuiven. Ergens volgend jaar moeten er aanbeveling en maatregelen komen".