Amersfoortse Lili en Howick weer onder toezicht bij pleeggezin

Lili en Howick een maand geleden bij de Raad van State.
Lili en Howick een maand geleden bij de Raad van State. © ANP
AMERSFOORT - Lili en Howick zijn weer terug bij hun pleeggezin. De Amersfoortse tieners moeten zaterdag het land verlaten en doken een paar dagen geleden onder.
Voogdij-instelling Nidos zegt tegen het AD dat ze zich hebben gemeld en dat er nu weer toezicht is op de kinderen. Lili en Howick zouden een paar dagen op adem zijn gekomen bij een gezin waar ze zich veilig voelen.
ARMENIË
De twee kinderen hebben het grootste deel van hun leven in Nederland gewoond, maar krijgen geen verblijfsvergunning en worden daarom naar Armenië uitgezet. Hun moeder werd vorig jaar al het land uitgezet na diverse afwijzingen op haar asielaanvragen. Ook toen waren Howick en Lili ondergedoken.
De Raad van State oordeelde vorige maand dat staatssecretaris Mark Harbers de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen, omdat Armenië een veilig land is. Ook hun advocaat zegt dat hij niets meer voor ze kan doen.

DEMONSTRATIE

Vorige week schreven Lili en Howick in een brief aan premier Mark Rutte en aan de koning en de koningin dat ze doodsbang zijn en vrezen dat ze in een Armeens weeshuis terecht zullen komen. De minister-president zei in een reactie dat de brief hem niet onberoerd liet, maar dat de staatssecretaris de kinderen in Armenië met hun moeder probeert te herenigen.
Donderdagmiddag wordt in Den Haag een demonstratie gehouden om te proberen de staatssecretaris op andere gedachten te brengen. Daar worden enkele honderden mensen verwacht.