Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Man die prijs zette op hoofd van Sinterklaas vandaag voor rechter

UTRECHT - "Er zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. [...]" De man die deze tekst via Facebook verspreidde staat vandaag voor de rechter in Utrecht.

Hij wordt verdacht van opruiing. Rechtbankverslaggever Riks Ozinga is namens RTV Utrecht aanwezig bij de rechtszaak en vertelde vanochtend op Radio M Utrecht dat justitie de zaak hoog op neemt. "Zij zien het echt als opruiing, als een oproep. Hij zou mensen kunnen aanzetten tot het gebruik van geweld. Misschien nog wel erger: misschien is er wel iemand die het in zijn hoofd haalt om een aanslag te plegen bij de intocht van Sinterklaas."

POLITIERECHTER

Volgens Ozinga moet de politierechter vanmiddag beoordelen of de uitingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting of dat er sprake is van een strafbaar feit. "De politierechter oordeelt over delicten waar hooguit een jaar cel voor staat, dus een hele zware straf zou het niet worden. Dan moet je eerder denken aan een voorwaardelijke straf, een werkstraf of een boete. Maar hij zou natuurlijk ook kunnen worden vrijgesproken."

De gemeente Utrecht stopte wegens het bericht de samenwerking met actiegroep De Grauwe Eeuw. Verdachte Michael van Z. is daar onderdeel van. De groep protesteerde eerder succesvol tegen een cowboy en indianenfeest in TivoliVredenburg.

De rechtbank doet vanmiddag ook direct uitspraak. Houd onze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -