Advocaat Lili en Howick: ik kan niets meer voor ze doen

© Defence for Children (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT - De Armeense kinderen Lili en Howick moeten definitief naar Armenië. De advocaat van de zus (12) en broer (13) heeft tegen het NOS Jeugdjournaal gezegd dat hij niets meer voor ze kan doen. Ook staatssecretaris Harbers van Immigratie zegt dat de uitzetting volgende week doorgaat.
Harbers heeft de bevoegdheid een uitzondering voor de twee te maken, maar zegt dat "het niet voor de hand ligt dat we tot een ander oordeel komen". Eerder zei hij al dat ze in Armenië geen gevaar lopen en niet in mensonterende omstandigheden terechtkomen.
"De hoogste rechter in ons land, de Raad van State, heeft geoordeeld dat de besluiten van staatssecretaris Harbers dat ze naar Armenië moeten in orde zijn. Dit betekent dat de kinderen zo spoedig mogelijk worden herenigd met hun moeder die daar al is", laat een woordvoerder van het ministerie weten.
De kinderen kunnen in Armenië niet bij hun moeder wonen, omdat zij psychische problemen heeft. De kinderen vrezen dat ze in een weeshuis terechtkomen. Verder zijn ze "heel erg verdrietig en boos" nu hun uitzetting onafwendbaar lijkt. "Dit is een angstaanjagende periode", aldus Howick. "Het is gemeen en niet eerlijk. Daar denk je de hele dag aan", aldus Lili.
Hun advocaat wil wel in de gaten houden of ze in Armenië goed worden opgevangen. Als dat niet het geval is, kan er een klacht worden ingediend en zou de uitzetting kunnen worden teruggedraaid.