LTO: Geef de Nederlandse boeren financiële steun

Een maïsboer aan het werk in Eemnes.
Een maïsboer aan het werk in Eemnes. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Boerenorganisaties zijn niet tevreden over de droogtehulp van het kabinet. In de landen om ons heen worden miljoenen euro's opzij gezet om boeren tegemoet te komen. Maar in Nederland is dat nog lang niet het geval.
Volgens een woordvoerder van LTO is het tijd dat de Nederlandse regering actie onderneemt. Je kunt ondertussen niet meer spreken van een bedrijfsrisico: "Dit is de grootste droogte ooit. Sinds we weermetingen doen, dus dit is wel extreem. Dat erkennen andere landen ook, zoals de Duitse en Belgische regering. Maar nog niet door de Nederlandse regering, dus dat is een beetje vreemd."

ZWARE TIJD

Afgelopen donderdag maakte het ministerie een eerste onderzoek openbaar. Daaruit blijkt dat vooral veehouders en aardappelzetmeeltelers een moeilijke periode tegemoet gaan.
Zij hebben veel extra kosten moeten maken vanwege de droogte. Zo zal een veehouder dit jaar gemiddeld 25.000 euro minder inkomen kunnen generen.

GENOEG VOER

LTO Nederland is wel blij dat boeren tot en met 1 oktober 2018 gras mag inzaaien. Ook mag mest op alle grondsoorten uitgereden worden.
Deze maatregelen waren eerder al aangekondigd, maar nu mogen boeren er echt mee aan de slag. Daardoor heeft het vee genoeg eten voor aankomende winter en het voorjaar.

GEWASSEN

Ook maïstelers kampen nog steeds met de gevolgen van de droogte. In het gewas zit meer stikstof dan normaal en bij het opslaan van het mais in kuilen kunnen giftige gassen zich gaan vormen. Ze worden ook wel nitreuze gassen genoemd.
"Deze zijn zeer giftig en bijtend en kunnen grote risico's opleveren voor mens en dier", zegt Marcel Verspeek van Brandweer Nederland. Ook LTO Nederland maakt zich er zorgen om en waarschuwt ervoor.
Zo moeten boeren en loonwerkers onder meer altijd bovenwinds van de gassen blijven en elk contact vermijden. Ook als het folie opbolt, moet er direct hulp ingeschakeld worden. Boeren moeten niet zelf de kuil ontluchten omdat het levensgevaarlijk is als er nitreuze gassen onder zitten.
Vorige week werd vee in Leusden nog onwel door de giftige gassen.