Vorig jaar minste aantal verdrinkingen in regio Utrecht in bijna 20 jaar

Een duiker zoekt in 2017 naar een verdronken man in Amersfoort.
Een duiker zoekt in 2017 naar een verdronken man in Amersfoort. © Keistadnieuws
UTRECHT - Vorig jaar had Utrecht het minste aantal verdrinkingen in bijna twintig jaar. In 2017 verdronken volgens cijfers van het CBS twee mensen. In 2016 waren dat er nog tien. De laatste keer dat er zo weinig mensen verdronken in de regio Utrecht was in 1999.
In heel Nederland verdronken vorig jaar 86 mensen. Dat cijfer schommelt elk jaar zo rond de tachtig slachtoffers. Een trend, aldus Maarten Bloem van het CBS: "We zien de laatste tien jaar dat het aantal mensen dat verdrinkt heel stabiel is."
Het mag weinig verrassend heten dat het weer invloed heeft op het aantal verdrinkingsdoden. Bloem: "Je ziet wel in jaren met een hele goede zomer, 2013 was daar ook een voorbeeld van, dan zoeken mensen massaal verkoeling aan het water, en dat kan ook leiden tot iets meer ongelukken."

SCHOMMELINGEN

Net als het landelijke cijfer schommelt ook het aantal verdrinkingen in de regio Utrecht. In 2017 kwamen daar twee mensen door verdrinking om het leven. Het jaar ervoor waren dat er tien, in 2015 verdronken zes mensen en in 2014 vielen elf mensen ten prooi aan het water.

ZWEMVAARDIGHEID

Thijs Veenstra van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bewaakt in de provincie Utrecht op veel plassen de veiligheid op het water. Hij komt naar eigen zeggen tijdens zijn werkzaamheden bij de KNRM steeds meer matige zwemmers tegen: "Wat we ook steeds vaker zien, is dat het mensen zijn die niet goed kunnen zwemmen. Het lijkt zo te zijn dat we er daar meer van hebben dan vroeger en dat onze zwemvaardigheid als volk niet meer is wat het ooit was."
NIET-WESTERS
Tussen 2013 en 2017 verdronken er drie keer zoveel mensen met een niet-westerse achtergrond als mensen met een Nederlandse achtergrond. Mensen met een niet-westerse achtergrond hebben een grotere kans uit een land te komen waar zwemmen niet zo ingeburgerd en normaal is als in Nederland.
Vooral kinderen uit deze groep van tussen de 10 en 20 jaar oud zijn kwetsbaar. In deze leeftijdscategorie verdrinken kinderen met een niet-westerse achtergrond zes keer vaker dan tieners met een Nederlandse achtergrond.

OPLETTEN

Veenstra adviseert ouders om goed op te letten als hun kind in of bij het water aan het spelen is, en de telefoon aan de kant te leggen.
Veenstra's belangrijkste tip om verdrinkingen te voorkomen is eenvoudig: "Hou elkaar en andere zwemmers in de gaten. Wat mensen vaak niet weten, is dat een drenkeling helemaal niet in staat is om aandacht te vragen. Die zal niet roepen en die zal niet zwaaien. Iemand die verdrinkt die zie je nog maar amper boven water komen en met zijn hoofd achterover naar adem snakken. Hou elkaar in de gaten en zie je zoiets, ook al zwaait iemand niet: sla alarm!"