Studenten bezwijken onder prestatiedruk

© Ivar Pel, Universiteit Utrecht
UTRECHT - Het aantal studenten met psychische problemen groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan Nederlandse universiteiten. "Er staat zoveel druk op de ketel dat studenten het daar moeilijk mee hebben", zegt Peter Drost, eigenaar van de huisartsenpraktijk op de studentencampus in Utrecht.
Artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Soms gaat dat gepaard met verslaving aan alcohol, drugs, of internet.
De toegenomen prestatiedruk en de zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs worden genoemd als belangrijkste oorzaken. Ook de invloed van sociale media zou een rol spelen.
Als gevolg daarvan groeien de wachttijden voor studenten die psychologische hulp nodig hebben. "De psychologen zijn niet aan te slepen", aldus Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente.
Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is blij dat ook artsen zich uitspreken over de klachten van studenten. Het is volgens de organisatie de eerste keer dat artsen benoemen dat prestatiedruk én de angst voor lenen gekoppeld worden aan het welzijn van studenten. ISO-voorzitter Tom van den Brink: ''Weer blijkt dat studenten ten onder gaan aan de hoge prestatiedruk en de angst voor schulden. Het is nu zaak dat dit probleem grondig en breed wordt onderzocht.''