Advocaat: Howick en Lili willen zo snel mogelijk terug naar Armenië

Howick en Lili waren vandaag bij de rechtszaak aanwezig.
Howick en Lili waren vandaag bij de rechtszaak aanwezig. © ANP
AMERSFOORT - Howick en Lili uit Amersfoort willen zo snel mogelijk terug naar hun moeder in Armenië, maar alleen als alles daar goed geregeld is. Dat bleek maandag bij het hoger beroep dat staatssecretaris Harbers aanspande tegen een uitspraak van de rechter dat de asielprocedure van de tieners over moet.
Howick en Lili kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Hun moeder streed jarenlang voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de bestuursrechter dat het gezin uitgezet mocht worden. De moeder werd op 14 augustus vorig jaar op het vliegtuig gezet. Haar kinderen verblijven op dit moment bij een bevriend gezin in Amersfoort. De staatssecretaris wil de kinderen naar Armenië uitzetten.
Volgens de advocaat van Howick en Lili kunnen de kinderen nu niet worden uitgezet. Dat zou leiden tot een "ernstige beschadiging van de ontwikkeling" van de kinderen.

'GEPASSEERD STATION'

Bij de rechtszaak vandaag ging het vooral over onder welke omstandigheden de kinderen wel naar Armenië zouden kunnen vertrekken. Dat de kinderen hier blijven, lijkt dus onwaarschijnljk.
De inzet van alle mensen, en ook van Howick en Lili, op dit ogenblik is zo snel mogelijk herenigd te worden met hun moeder in Armenië.
Advocaat Marq Wijngaarden
Vandaag onthulde advocaat Marq Wijngaarden dat het niet zo is dat de kinderen koste wat kost in Nederland willen blijven: "Nee, dat is al lang een gepasseerd station. De moeder is een jaar geleden uitgezet en die heeft geen zicht op een terugkeer naar Nederland. De inzet van alle mensen, en ook van Howick en Lili, op dit ogenblik is zo snel mogelijk herenigd worden met hun moeder in Armenië."

SPRANKJE HOOP

Vorige maand was er opeens sprake van een sprankje hoop voor Howick en Lili toen de rechter oordeelde dat de asielaanvraag van de kinderen opnieuw beroordeeld moest worden door de staatssecretaris. Er zouden bij de beoordeling fouten gemaakt zijn.

ONVEILIG

Volgens de rechter in Utrecht was er, toen besloten werd tot uitzetting, niet genoeg bekend over de situatie waarin de kinderen terecht zouden komen in Armenië. Zo zou niet bekend zijn geweest of het land wel veilig is. Zonder die informatie kunnen de kinderen niet uitgezet worden, aldus de rechter.

HOGER BEROEP

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid legde zich niet bij de uitspraak van de rechter neer. Hij ging in hoger beroep. Die zaak diende vandaag bij de Raad van State.
STAATSSECRETARIS: ARMENIË IS VEILIG
In het hoger beroep vandaag werd de kant van de staatssecretaris verder uitgelegd. Die vindt dat de kinderen veilig kunnen terugkeren naar Armenië omdat de moeder voor ze kan zorgen. Ook zouden de autoriteiten overtuigend hebben aangegeven dat de situatie ter plekke veilig en verantwoord is.

'GEEN WONING, GEEN SCHOOL'

De advocaat van Howick en Lili is het niet met de staatsecretaris eens. Zo zou er geen goede woning in Armenië zijn omdat de huidige kamer van de moeder veel te klein is voor de kinderen. Ook is er nog geen school geregeld en is er geen zicht op sociale contacten. Bovendien moeten de kinderen Armeense taallessen en psychologische hulp krijgen.
Er zouden alleen maar toezeggingen zijn gedaan volgens de advocaat, maar de moeder zou juist hulp nodig hebben om dit allemaal te regelen en die hulp zou ze nog niet hebben. De advocaat vindt dat een hereniging met de moeder in Armenië pas kan plaatsvinden, als dit alles is geregeld.
De advocaat wil garanties dat de woning, school, taallessen, psychologische hulp en sociale contacten geregeld zijn voor de kinderen worden uitgezet.

RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING

De Raad voor de Kinderbescherming is het met de advocaat eens: de moeder zou op dit moment niet in staat zijn om in Armenië voor de kinderen te zorgen. Ze voelt zich onveilig en heeft last van een posttraumatische-stressstoornis. De Raad oordeelt dat het het beste voor de kinderen is om ze voorlopig in Nederland te laten blijven.
Als we deze kinderen nu naar Armenië sturen, zien wij een grote ontwikkelingsdreiging.
Expert Raad voor de Kinderbescherming
Uitgangspunt van de Raad voor de Kinderbescherming is en blijft dat de kinderen herenigd worden met de moeder maar de organisatie vindt het geen goed idee om dat nu al te doen in Armenië. "Als we deze kinderen nu naar Armenië sturen, zien wij een grote ontwikkelingsdreiging", aldus een expert van de Raad voor Kinderbescherming.
Ook hier ziet de staatssecretaris de zaken echter anders. Volgens de staatssecretaris werkt de moeder in Armenië expres niet mee aan de gezinshereniging met als doel de uitzetting zo te voorkomen.

PUBLICITEIT

De advocaat van Howick en Lili probeerde vanochtend als eerste de zaak te verplaatsen naar achter gesloten deuren omdat het om kinderen gaat. Dat verzoek werd afgewezen: alle vorige zaken waren namelijk ook openbaar. Bovendien hebben Howick en Lili in het verleden regelmatig zelf de publiciteit gezocht.

HOWICK EN LILI AANWEZIG

De zitting begon vanochtend met het benoemen van alle aanwezigen. Toen de woorden "vreemdelingen zijn in persoon aanwezig" door de zaal klonken, gingen er twee handen de lucht in: die van Howick en Lili. De tieners zijn vandaag namelijk bij de zitting aanwezig, zag RTV Utrecht-verslaggever Dennis van Ommeren.
Howick en Lili zitten al lange tijd in onzekerheid en vandaag zal niet de laatste spannende dag voor de twee zijn. Waarschijnlijk zal de rechter namelijk pas binnen zes weken uitspraak doen.
Interview met Howick en Lili: "Niemand kan je moeder vervangen"
Howick en Lili vlak voor de rechtszaak vandaag begon.
Howick en Lili vlak voor de rechtszaak vandaag begon. © RTV Utrecht