Het is een gouden tijd voor zonnepanelen. Of toch niet?

© RTV Utrecht
UTRECHT - In Terwijde in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht zijn ze er maar druk mee: zonnepanelen. Veel daken in de buurt zijn voorzien van de energie-opwekkende platen. Een goede inkomstenbron, zo tijdens deze zonnige maanden. Maar er schuilt een adder onder het gras.
De hoge temperaturen blijken roet in het eten te gooien. De zonnepanelen werken het beste als het een graad of 20 is, vertelt Anton Kiewiet, die in de wijk woont en zijn buurtbewoners aanspoort om panelen op het dak te nemen. "Nu wordt het soms wel 60 graden op het dak door deze hitte. Dan produceren de panelen minder stroom, zoals elk apparaat minder goed functioneert als het heel heet is. Maar de productie valt niet helemaal weg."
Anton Kiewiet over de productie van zonnepanelen tijdens de hitte
Met de hoeveelheid zon die we tot dusver in 2018 hebben gehad, wordt het opbrengstverlies door de hitte ruimschoots vergoed. De maand juli bracht bijvoorbeeld een recordopbrengst aan energie op, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Er werd 33 procent meer energie opgewekt. Daarmee is een record van de afgelopen tien jaar verbroken.
En je milieuhart wil ook wat.
Anton Kiewiet

POPULAIR

Nederlanders weten de zonnepanelen steeds beter te vinden. In 2017 kochten zo'n 120.000 Nederlandse huishoudens panelen. In totaal heeft negen procent van de Nederlanders nu zonnepanelen op het dak liggen.
Toch zijn sommige mensen nog huiverig om een zonnepaneel te kopen. Dat is volgens Kiewiet onterecht. "Het financiële plaatje is wel duidelijk. Bovendien is het beleggen in zonnepanelen juist een goede manier om iets met je spaargeld te doen. De subsidie is dan wel weg, maar de btw krijg je terug. En je milieuhart wil ook wat."
Hoe zit het met de topopbrengst van juli?

GOEDKOOP

Panelen worden dus nog steeds wat goedkoper. Met alles erop en eraan betaal je pakweg 350 euro per plaat. Hoe meer je koopt, hoe goedkoper de platen per stuk worden. Per jaar kun je er zo'n 500 euro voor terugkrijgen.
Waar begin je dan met de aanschaf van een zonnepaneel? Kiewiet: "Praat met je buurman of iemand die al panelen heeft. Laat je voorlichten. Oriënteer naar een goede aannemer. Wat is de prijs/kwaliteitverhouding? Legt hij netjes aan? Werkt het allemaal? Vraag om deskundig advies of ga er een weekendje voor zitten. Dan komt het echt wel goed".
Zonnepanelen hebben last van de hitte

BIOBAK

Voor Vincent Container Cleaning Services (VCCS)  uit Veenendaal betekenen deze temperaturen topdrukte. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt Romy van der Heijden van VCCS. Veel mensen laten hun kliko reinigen door het gespecialiseerde schoonmaakbedrijf omdat de bakken stinken. Ook zit er veel ongedierte in de containers.
Toch zijn wel manieren om je container een beetje fris te houden. "D'r zijn aantal dingen die je zelf kunt doen", vertelt Van der Heijden. "Je kunt bijvoorbeeld een klimopplant in de bak doen of een pantykous met mottenballen. Daar houden maden niet van. Tegen de stank kun je lavendeltakjes in de kliko doen. En je moet absoluut de container een beetje openhouden zodat het niet zo gaat broeien."