Neksteker Uithof niet strafbaar en krijgt tbs

© ANP
UTRECHT - De man die vorig jaar zomer iemand op de Uithof in zijn nek stak is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De man is volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar en daarom niet strafbaar. De veroordeling tot tbs is gelijk aan de eis van het OM.
De steekpartij gebeurde op 26 augustus. De 28-jarige dader verkeerde op dat moment in een psychose en had vaker plotseling mensen mishandeld. Het slachtoffer, een 31-jarige bezoeker van een feestje in studentencomplex Casa Confetti, hield er blijvende schade aan zijn stembanden aan over. Hij kan zijn stem slechts enkele uren per dag gebruiken.

TWEE MISHANDELINGEN

Ook heeft de 28-jarige dader zich eerder schuldig gemaakt aan twee mishandelingen en belediging, door iemand in het gezicht te spugen. De eerste mishandeling was in 2016 toen hij in een sportschool een fitness-instructeur meerdere klappen gaf. Een jaar later sloeg hij een collega in de pauze van zijn vakantiebaan.

PSYCHOTISCH

De man pleegde de feiten als gevolg van psychotische waanideeën. Hij dacht dat er over hem werd geroddeld of dat hij werd gepest. Hij gebruikt sinds een aantal maanden nieuwe medicijnen en werkt mee aan de behandeling. De rechtbank is het met de verdediging en officier van justitie eens dat tbs met voorwaarden voldoende is om de kans op te herhaling te voorkomen.
Eén van de voorwaarden is dat hij opgenomen zal worden in een kliniek om verder behandeld te worden voor zijn problematiek. Bij overtreding van de voorwaarden kan de tbs met voorwaarden alsnog worden omgezet in een tbs met dwangverpleging.