Zomeretiquette: weg met die blote bast op het terras en slippers op kantoor

© ANP
UTRECHT - Een blote bast op het terras, teenslippers op kantoor, hard pratende buren in de tuin, drukke kinderen op het strand. Hoe houden we een beetje rekening met elkaar tijdens deze hete zomer? We spraken etiquette-kenner Mea Gerrits.
"Als het warm wordt, raken we een beetje in de war. De spelregels veranderen dan", vertelt ze. Mensen komen bijvoorbeeld op slippers naar het werk. Maar dat kan echt niet, net als bloot op kantoor, vindt Gerrits. "Als je werkt vertegenwoordig je een organisatie en toon je respect naar collega's, klanten of andere zakelijke contacten. Korte rokjes, te strakke kleding of een diep decolleté leiden alleen maar af."
© RTV Utrecht
Op de postkamer kan een korte broek nog wel, maar in de meeste gevallen geeft het geen pas. "Casual gekleed kan wel, maar bij contact met een klant is het goed als er een pak of mantelpak klaarligt. De basis is in ieder geval schoon, verzorgd en niet kapot. En ook geldt: wit geeft vertrouwen." 
Etiquette-kenner Mea Gerrits

BLOTE BAST OP HET TERRAS

Hoe zit het met die blote bast op het terras van een strandtent? De meeste mensen zijn er niet van gecharmeerd. Gerrits is evenmin fan, maar wat doe je eraan? "Je kan zo iemand er beter niet op aanspreken. Zo breng je diegene alleen maar in verlegenheid. Wat je wel kan doen is de uitbater erop attent maken. Het is zijn bedrijf."
In Nederland signaleren we de blote bast op het terras vaker dan in bijvoorbeeld Italië of Frankrijk. "We zijn wat makkelijker en volgen elkaar, maar je doet dit eigenlijk niet. Bij strandtenten in het buitenland zie je ook vaker een display met de dresscode. Dat kan helpen."

STINKENDE COLLEGA

Nog een lastige: de riekende collega. Hoe spreek je die aan op zijn of haar onaangename lichaamsgeur? "Het is heel vervelend, ook voor degene die het betreft en er vaak niet van op hoogte is. Ik adviseer de collega er zeker niet en plein public op aan te spreken. Zo zet je iemand voor schut. Je kan een goede collega wel even apart nemen en aanspreken. Zo van: Ik vind het heel vervelend, maar ik heb vastgesteld dat (...) Mag ik je een tip geven? Eerlijkheid is goed in zo'n situatie en mocht je de betreffende collega nou niet goed kennen, dan kan je het geurprobleem beter melden bij een leidinggevende."
We zijn te veel met onszelf bezig.
Etiquette-kenner

BARBECUE

De barbecue. Ook dit kan een bron van ergernis zijn in de zomer. "Zeker als iemand hem elke avond aansteekt of op een balkon waar de rook naar boven trekt." Ook luid sprekende buren in de tuin kunnen tot overlast leiden. Oplossen met vriendelijkheid en flexibel zijn is de beste optie, meent Gerrits. "Eén keer melden, kan vaak al genoeg zijn. Mensen blijken zich er dan vaak niet eens van bewust te zijn." Een gesprekje, bijvoorbeeld tijdens een buurtfeest, kan ook wonderen verrichten. "Je leert elkaar kennen en krijgt begrip voor elkaars gewoontes of culturen." 

MET ONSZELF BEZIG

Over het algemeen zijn we meer met ons zelf bezig, signaleert Gerrtis. "We zijn ons daardoor minder bewust van onze omgeving en de overlast die we kunnen veroorzaken. Ouders zitten op het terras en merken niet dat hun kinderen met zand gooien op het strand, waar andere mensen weer last van hebben. Of we merken niet dat we in iemands comfortzone komen in de trein of bus. Dat komt echt doordat we meer gericht zijn op onszelf." 
Iemand aanspreken op overlast is lastig. Mensen kunnen een kort lontje hebben. "Observeren is het beste. En je mond houden als je denkt dat het verkeerd gaat vallen bij die persoon. Dan loop je even verder naar een andere plek, waar wel mensen zijn waarbij je je goed voelt."
Zomeretiquetten (2)
Zomeretiquetten (deel 2)