Utrechtse rechtbank trekt zes dagen uit voor 'vergismoord' Overvecht

© Michiel van Beers
UTRECHT - De Rechtbank Midden-Nederland heeft zes dagen uitgetrokken voor het proces tegen vier verdachten van de 'vergismoord' op Utrechter Hakim Changachi en de verijdelde poging om het eigenlijke doelwit alsnog te liquideren. De rechtszaak vindt in september plaats in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.
Changachi werd 12 januari 2017 doodgeschoten in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht Overvecht. Al snel bleek dat de daders het eigenlijk hadden voorzien op drugscrimineel Khalid H. die in dezelfde flat woonde. Een nieuwe poging twee dagen later werd verijdeld, omdat H. een verdachte auto in de straat zag staan en de politie waarschuwde.

GESCHEIDEN BEHANDELING

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen drie van de verdachten begint op 10 september, op 13 september komt het OM met een strafeis. Daarna is het woord aan de advocaten. De Amsterdammers Guyno O. (26) en Ferrel T. (31) zouden de schutters zijn geweest bij de moord op Changachi. Plaatsgenoot Marciano D. (27) maakte deel uit van het tweede moordcommando.
De zaak tegen de vierde verdachte wordt los van de anderen behandeld op 14 september. Jerrel Z. heeft als enige van de verdachten een 'bekennende' verklaring afgelegd. Hij beweert dat hij alleen maar de chauffeur was en niet wist dat er iemand geliquideerd zou worden. Hij zou in de veronderstelling zijn geweest dat het om een drugstransport ging.

VIJFDE VERDACHTE IS VERMOORD

In de auto die op 14 januari 2017 na een wilde politieachtervolging tussen Overvecht en Diemen crashte, zat volgens Jerrel Z. nog een derde man. Deze Justin Jap Tjouw zou onderweg zijn uitgestapt. Twee weken later werd de Amsterdammer zelf geliquideerd. Het is goed mogelijk dat dit te maken had met zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Overvecht.

KROONGETUIGE

In de zaak rond de vergismoord in Overvecht zijn naast de 'uitvoerders' nog twee verdachten. De Utrechters Mohammed R. (36) en kroongetuige Nabil B. (31) worden er door justitie van beschuldigd dat zij de liquidatie hebben voorbereid. Zij worden apart berecht. Hun zaak wordt volgend jaar pas inhoudelijk behandeld.
Kroongetuige B. heeft de Utrechtse topcriminelen Redouan Taghi en Saïd Razzouki aangewezen als opdrachtgevers achter deze en een reeks andere liquidaties in de onderwereld. Zij zijn waarschijnlijk in het buitenland ondergedoken en staan op de internationale opsporingslijst. Tegen hen loopt een groot onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

VERKLARING VAN NABIL B. BLIJFT GEHEIM

Tijdens de laatste pro-formazitting voor de inhoudelijke behandeling vroegen de advocaten van de verdachten van de moord en de verijdelde aanslag in Overvecht opnieuw om ook de kroongetuige in de rechtbank te kunnen horen. Ook wilden zij opnames van de verhoren van B. kunnen beluisteren.
De officier van justitie verzet zich daartegen, omdat dit het bovenliggende onderzoek naar de opdrachtgevers zou kunnen schaden. Bovendien zou Nabil B. niet hebben geweten wie precies de liquidatie zouden uitvoeren. De rechter was het met het OM eens en wees de verzoeken af. Wel wordt een beperkt aantal passages die de advocaten eerder kregen, iets verder uitgewerkt.
De rechtbank neemt ruim de tijd voor het vonnis. Op 19 oktober doet de rechter uitspraak.