Moordenaar broer kroongetuige: ik wist niet wie ik doodschoot

© ANP
UTRECHT - Onder grote belangstelling begon vanmorgen het proces rond de liquidatie van Reduan B., de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Het OM eiste alvast een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen verdachte Guency G. Hij zou de wapens hebben geleverd.
Schutter Shurandy S. was vandaag zelf niet aanwezig bij de inleidende zitting. De 40-jarige Hilversummer heeft al bekend, maar rond is de zaak allerminst.
Nabil B. getuigt tegen de zogenoemde mocromaffia die verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van liquidaties in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld,
Kopstukken in deze zaak zijn volgens politie en justitie Ridouan Taghi (40) uit Vianen en Saïd Razzouki (46) uit Utrecht. Zij zouden de opdrachtgevers zijn van een hele reeks liquidaties, waaronder die van Ranko Scekic en Hakim Changachi, en worden daarom internationaal gezocht. De liquidatie van de broer van Nabil B. wordt gezien als een vergelding voor het feit dat de Utrechter is gaan verklaren. De familie van de kroongetuige is ondergedoken na de moord.
Shurandy S. zou al in het najaar van 2017 zijn benaderd om een liquidatie uit te voeren. Wie het beoogde slachtoffer was en of toen al was uitgelekt dat Nabil B. aan het verklaren was, is niet bekend.
S. heeft verklaard dat hij pas twee dagen voor de liquidatie wist wie het slachtoffer was. Dat het om de broer van de kroongetuige ging, was hem naar eigen zeggen niet bekend. 
In januari 2018 huurde S. een garagebox voor de in Nieuwegein gestolen vluchtauto. Op dinsdag 27 maart kreeg hij de naam en adres van het slachtoffer. Ook ontving hij de wapens en instructies over de manier waarop de moord gepleegd moest worden. 

GEFILMD

De verdachte reed donderdagochtend 29 maart naar de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar de broer van de kroongetuige een bedrijf had. Hij deed zich voor als sollicitant en schoot het slachtoffer dood. Shurandy S. is gefilmd door bewakingscamera's bij het bedrijf. Ook is er DNA van hem gevonden en liet hij een auto achter. S. en een andere verdachte konden al vrij snel worden aangehouden. Een derde verdachte bleek niets met de zaak te maken te hebben.
Bewakingsbeelden van de verdachte en de auto waarin hij reed.
Bewakingsbeelden van de verdachte en de auto waarin hij reed. © Bewakingsbeelden politie
De officier van justitie noemde de liquidatie vanmorgen "een directe afgrijselijke reactie op het feit dat de kroongetuige wil verklaren over opdrachtgevers". Het is Nederland nooit eerder gebeurd dat een volstrekt onschuldige burger werd vermoord omdat een familielid justitie wilde helpen, stelt het OM.

AFLUISTEREN JOURNALIST

Het tappen van een journalist en een informant, direct na de moord, kwam vanmorgen ook aan bod tijdens de zitting. Advocaat Nico Meijering, die vandaag de verdediging van Shurandy S. voert, noemt de kwestie een ongekende klap in het gezicht van de vrije pers en de rechtbank.
Hij vindt dat de hele gang van zaken ook een grote rol speelt in de strafzaak. Het OM heeft volgens hem alles op alles gezet om het afluisteren "onder de pet te houden". Het vernietigen van het afgeluisterde gesprek heeft tot grote woede geleid bij de rechter-commissaris, omdat daarmee mogelijk voor de verdachte ontlastende informatie voorgoed verloren is gegaan, betoogde de raadsman.
Meijering wil dat alle documenten over het besluit om de journalist af te luisteren door het OM worden vrijgegeven. Ook het besluit om het materiaal daarna te vernietigen en de hele nasleep daarvan.