"Kans op incidenten in tbs- en forensische klinieken neemt toe"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Tweede Kamer debatteert vandaag over het tbs-beleid in Nederland. Eerder deze week stuurde de GGZ Nederland en VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) al een brandbrief naar de Tweede Kamer over de misstanden in tbs- en forensische klinieken.
Zij waarschuwen voor overbelasting van de sector en een gevaar voor nieuwe incidenten. Michael P., die eerder bekende de Utrechtse Anne Faber te hebben vermoord, zat in zo'n forensische kliniek in Den Dolder. Omdat hij veel vrijheden had, kreeg hij toch de gelegenheid Faber om het leven te brengen.
Frank Bluiminck, directeur van VGN en een van de initiatiefnemers van de brandbrief, kan geen specifieke uitspraken doen over Michael P. "Ik ben geen deskundige in deze zaak, dus ik vind mezelf niet de aangewezen persoon daar iets over te zeggen. We zie ik dat de risico's groter worden en de kansen op incidenten als deze toenemen."

WERKDRUK

Volgens Bluiminck is de werkdruk voor zorgpersoneel te hoog. "De administratieve taken voor personeel nemen enorm toe, de zorgaanvraag is complexer en er is te weinig geld. Er is te weinig tijd om nieuw personeel op te leiden en het verzuim neemt toe. Het is een negatieve spiraal."
Vorig jaar vroegen dezelfde organisaties al aandacht voor de situatie. Volgens Bluiminck doet de minister nog te weinig. "Hij is wel met ons in gesprek en wil allerlei dingen doen, maar komt nergens over de brug met concrete maatregelen."

BUDGET

Minister Sander Dekker zei vandaag in het debat zich "zorgen te maken" over de veiligheid van personeel in tbs- en forensische klinieken. Hij zou in onderhandeling zijn over mogelijke oplossingen, maar een akkoord over een budget is er nog niet.
Wel heeft hij een campagne toegezegd om personeel te werven. Ook wil minister Dekker de administratieve last verminderen.