Rijnsweerd is drukte door 'kantoorparkeerders' spuugzat

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Een groep bewoners van de Utrechtse wijk Rijnsweerd heeft het helemaal gehad met het grote aantal geparkeerde auto's in de wijk. De wijk staat vol met auto's van medewerkers van kantoren even verderop, die bij hun werk niet gratis kunnen parkeren.
Een van de mensen die dat doet, is een vrouw die werkt bij het kantoor van ASR. Zij parkeert haar auto en gaat dan met haar vouwfiets naar kantoor. Maar dat de buurt vindt dat er teveel auto's staan, snapt ze wel: "Het geeft altijd een beetje een apart gevoel ja, dat er zoveel auto's staan. Ik kan me goed voorstellen dat het niet heel leuk is om hier te wonen."
Een oplossing voor het probleem zou volgens de buurtbewoners het invoeren van betaald parkeren zijn. "De veiligheid en leefkwaliteit moet gewoon verbeterd worden", zegt een buurtbewoner.
Het is echt volgestouwd. De wegen raken verstopt, het is onveilig
Een ontevreden buurtbewoner
Een andere bewoner is het daar helemaal mee eens: "Het is echt volgestouwd. De wegen raken verstopt, het is onveilig. Er moeten ook kinderen naar school. Ik heb het de afgelopen tien jaar zien verloederen en onveilig zien worden." Een andere buurtbewoners beaamt dat: "Ik zie niet dat wij als wijk het probleem moeten oplossen."
Buurtbewoners in Rijnsweerd.
Buurtbewoners in Rijnsweerd. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Twee mannen die zich ook 'schuldig' maken aan het gedrag reageren op de boze buurtbewoners: "Wij worden in deze positie gezet. Wij mogen bij het bedrijf waar wij werken niet parkeren omdat we extern zijn. We krijgen ook de tip om hem dan hier neer te zetten, omdat het de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente Utrecht laat weten permanent naar mogelijkheden te zoeken voor het efficiënter gebruik van de beschikbare parkeergelegenheid of parkeren op afstand in de P+R's. "Daarnaast stimuleren we het gebruik van andere wijze van mobiliteit zoals de fiets, OV of deelauto's."
Ook meldt de gemeente desgevraagd dat de procedure 'invoering betaald parkeren' gestart kan worden wanneer een buurt grenst aan bestaand betaald parkeren gebied, uit een parkeerdrukmeting blijkt de parkeerdruk op tenminste één gemeten moment hoger is dan 80% en ze signalen van bewoners ontvangen over de parkeeroverlast.
Verslaggever Robert Jan Booij vanochtend in Rijnsweerd.
Verslaggever Robert Jan Booij vanochtend in Rijnsweerd.