Hoe duur wordt de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen? "Niemand weet het"

© ANP
DOORN - Defensie weet niet hoe duur de nieuw te bouwen marinierskazerne in Vlissingen wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens de onderzoeksjournalistieke website staat nergens zwart op wit hoeveel geld er nodig is voor de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Zeeland.
Op hun website schrijft FTM dat minister Hans Hillen de kazerne begrootte op 100 tot 200 miljoen euro. Die investering zou 3 miljoen op jaarbasis gaan schelen, aan gebruikskosten. Maar uit interne documenten in handen van de site blijkt dat er nergens duidelijkheid is over wat het project nu daadwerkelijk kost. En er zijn meer risico's dan beschreven, waar de kamer geen weet van heeft.
Hans Hillen reageerde op de kazernesoap.
Oud-minister Hans Hillen (CDA) zei tegen RTV Utrecht nog vierkant achter zijn besluit te staan. Toch blijkt nu dat er grotere financiële risico's zijn dan voorgespiegeld. De Kamer is hier maar beperkt over geïnformeerd. Directe betrokkenen bij Defensie spreken zelfs van manipulatie. Hillen zei bijvoorbeeld dat er niet voor grond betaald hoefde te worden, dat blijkt wel te moeten. In 2012 zette de rekenkamer al vragen bij de financiële onderbouwing.
Wij stellen vast dat zeker vanaf het moment dat de minister zijn voorkeur voor Zeeland uitsprak er niet meer naar alternatieven is gezocht
Rekenkamer
De nieuwe kazerne blijkt daarnaast nu zelfs duurder in het gebruik, dan eerst gedacht. De kazerne in Vlissingen wordt zelfs duurder dan die in Doorn, waar het Korps nu zit.

HEUVELRUG

In Doorn wil de grote meerderheid het liefste blijven. En anders op een andere centrale plek. De verhuizing naar Vlissingen wordt weggehoond omdat het te ver weg is en de mariniers zich dan zorgen maken over hun thuisfront. Pasgeleden uitten mariniers hun zorgen bij Kamerleden.
En ook na de publicatie van FTM lijkt het te rommelen bij de politiek, blijkt uit Haagse bronnen. Morgen moet de staatssecretaris, na uitstel, met antwoorden komen op Kamervragen van GroenLinks. Die partij wil precieze cijfers weten: "We kunnen in de Tweede Kamer het debat over de bouw van een kazerne niet voeren op basis van op bierviltjes berekende schattingen", aldus Kamerlid Isabelle Diks.
Tot nog toe heeft staatssecretaris Barbara Visser (VVD) alleen maar gezegd dat ze de mariniers "graag wil behouden" bij het Korps. Volgende week gaan Kamerleden Defensie met elkaar in debat over de opties die er zijn. Dan zal de staatssecretaris uitgebreider antwoord moeten geven.
Alles over de Kazernesoap leest u in onze tijdlijn.