Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

"Insecten vermist in Utrecht"

1/5
UTRECHT -

Kevers, vlinders, bijen en vliegen; ze spelen stuk voor stukeen belangrijke rol in de natuur.Maar het gaatmet veel van deze insecten niet goed.

Door bestrijdingsmiddelen, versteendetuinenen de lange koude winter hebbende nuttige diertjes het moeilijk. Daarom heeft Utrecht Natuurlijk deze week uitgeroepen tot insectenweek en is het een ludieke campagne gestart met de naam 'Vermist in Utrecht'.

VERMISTPOSTERS
In de stad vind je verschillende vermistposters. "Zie jij een Zevenstippelig Lieveheersbeestje, Argusvlinder, Weidebeekjuffer, Resedamaskerbij of Pyjamaschildwants? Fotografeer ze en misschien word je wel beloond met het vindersloon", aldus UtrechtNatuurlijk.

[Image:1655944' target='_NEW'>De campagnekar van Utrecht Natuurlijk.]

HOGE WOERD
Verslaggever Robert Jan Booij was met campagneleider Lidy Zeinstra opbezoek in de stadstuin Hoge Woerd in De Meern om te zoeken naar zeldzame insecten.

"Het gaat om een afname van ruim 75 procent in de afgelopen dertig jaar", vertelde ze. "Het komt door het gebruik van gif in de landbouw, maar ook in en om het huis. Slakkengif is bijvoorbeeld ook schadelijk.Daarnaast missen de insectenrommelige groene tuinen, heides en natte plekken."

Veel mensen zullen een vlieg of mug minderin huis best fijn vinden, maar ze zijn van groot belang, benadrukt Zeinstra."De insectensterfteisook een drama voor vogels en amfibien die deze beestjes eten. Je ziet ook steeds minder vogels in tuinen."

Lees hier meer over de campagne van Utrecht Natuurlijk.

[Video:1652779' target='_NEW'>De Pop-up insectenbioscoop op tournee][Audio:1655796' target='_NEW'>Op zoek naar insecten live op Radio M (deel 1)]


[Audio:1655981' target='_NEW'>Op zoek naar insecten live op Radio M (deel 2)]

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad