Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

LIVEBLOG: Michael P. volgens deskundigen "zeer licht ontvlambaar"

1/5
UTRECHT -

Michael P., de man die bekend heeft de Utrechtse Anne Faber te hebben verkracht en vermoord, staat vandaag en morgen voor de rechter.

Morgen wordt de eis van de aanklager verwacht. Hieronder kun je volgen wat er allemaal gebeurt en gezegd wordt in de rechtszaal.  

Dit liveblog is voor vandaag afgesloten. Morgen gaat de zaak verder en is er opnieuw een liveblog. Kijk voor een samenvatting van vandaag naar dit artikel.

[Tijd:17.23' target='_NEW'>Eerste zittingsdag afgesloten, morgen verder]

De eerste zittingsdag is afgesloten. Michael P. verlaat rustig de zaal. Morgenochtend gaat de zaak verder. Dan komen als eerste de ouders van Anne Faber aan het woord. Zij willen de verdachte niet zien. Michael P. zal daarom in een andere zaal zitten.

[Tijd:17.20' target='_NEW'>Michael P. zakt een beetje onderuit]

Hij lijkt, zo van opzij te zien, een beetje voor zich uit te staren, terwijl de deskundigen zijn hele persoonlijkheid doorlichten. Aan de deskundigen wil hij zelf niks meer vragen. Het gedeelte met de specialisten wordt afgesloten.

[Tijd:17.05' target='_NEW'>Meer vragen aan de specialisten]

De officier stelt meer vragen aan de psychiater en psycholoog. Het gaat onder meer over een eventueel behandelplan voor Michael P.. De officier lijkt zich af te vragen of behandelen wel werkt bij P.

De psychiater benadrukt dat een bepaalde methode om minder inpulsief te reageren wel redelijk goed is aangeslagen. Het aantal incidenten waar P. bij betrokken was nam af, tot het moment met Anne Faber. "Iedereen is verrast over het voorval", zegt de psychiater.

Daarnaast is P. met een intensieve behandeling volgens de psychiater ook goed te behandelen aan zijn eventuele borderlinestoornis.

Over een te verwachten behandelduur vinden de specialisten het lastig iets te zeggen.

[Tijd:16.45' target='_NEW'>"Michael P. is zeer licht ontvlambaar"]

De deskundigen geven aan Michael P. te kennen als zeer impulsief en heel ontvlambaar. "Hij zit er nu rustig bij", zegt de psychiater. "Zo kennen wij hem niet. Waarschijnlijk zit hij zwaar aan de medicatie."

De psychiater zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen of bij Michael P. sprake was van planmatig handelen. "We kunnen erover fantaseren, maar we kunnen het niet onderbouwen."

De rechter vraagt er lang op door. Het is aannemelijk dat hij dat doet omdat daarmee is vast te stellen of Michael P. nou toerekeningsvatbaar was of niet.

[Tijd:16.20' target='_NEW'>Deskundigen krijgen vragen van de rechter]

De rechter heeft nog wat vragen voor de deskundigen (een psycholoog en psychiater) die onderzoek deden in het Pieter Baan Centrum. Het gaat vooral over de seksualiteit van Michael P., maar ook het gebruik van Ritalin komt aan bod en het effect daarvan op het libido.

Een van de deskundigen vertelt dat P. vaak zei het moeilijk te vinden over zijn seksualiteit te praten. "Maar hij ging ook krabben, en bijvoorbeeld vragen wat we zelf dan allemaal uitspookten. Daarom kan ik het niet precies onderbouwen."

Michael P. hoort het allemaal vrij emotieloos aan. Af en toe schiet zijn hoofd naar de deskundigen.

[Tijd:16.10' target='_NEW'>Deskundigen adviseren tbs]

Naar aanleiding van het rapport adviseren deskundigen tbs, in geval van verminderde toerekingsvatbaarheid. P. zegt hiervoor open te staan.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006174536029569024][Tijd:15:55' target='_NEW'>Conclusies van de deskundigen van het PBC]

De conclusies van het Pieter Baan Centrum worden nu gedeeld. Het is een zeer uitgebreid onderzoek van meer dan 160 bladzijden, zegt de rechter.

Hij heeft onder meer kenmerken van een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en een borderlinestoornis. Daarnaast heeft hij ook kenmerken van psychopathie, volgens een onderzoek. Een andere test zegt echter dat hij niet zo gekenmerkt kan worden.   

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006172206924271622]

Volgens de deskundigen kan hij daardoor - als het zo gegaan is zoals P. verklaard heeft - 'verminderd toerekeningsvatbaar' zijn. Maar als hij wel planmatig heeft gehandeld gaat dat niet op, zeggen de deskundigen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006174536029569024][Tijd:15.40' target='_NEW'>"Een slecht zelfbeeld"]

De officier benadrukt dat P. in zeven jaar tijd drie verkrachtingen heeft gepleegd. Ze vraagt wat dat met hem doet. Hij zegt monotoon: "Een slecht zelfbeeld."

De officier zegt tegen Michael P. dat er veel familie van Anne vandaag in de rechtbank is. Hij zwijgt als ze vraagt of hij zich dat realiseert. Dat hij hun Anne om het leven heeft gebracht.

Ook vraagt de officier of hij weet waar het kettinkje van Anne Faber is gebleven; het kettinkje dat veel betekent voor de ouders van Anne Faber. Ze kreeg het van haar vader.

"Ik heb die sieraden echt nooit gezien", verklaart P.. De officier vraagt door. "Heeft u het verkocht en van het geld misschien Ritalin of coke gekocht?" Ook daarop reageert Michael P. ontkennend.

[Tijd:15.30' target='_NEW'>Vragen over de verkrachting]

De officier vraagt gedetailleerd door over de verkrachting. In welke volgorde de dingen zijn gegaan bijvoorbeeld. En waarom ze al heel snel weinig kleding meer aanhad. P. raakt zichtbaar geïrriteerd en blijft steeds herhalen dat hij 'niet meer weet' waarom hij dingen deed. Hij snauwt naar de officier: "U weet toch ook niet meer precies wat u die dag deed?" 

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006165196677754880][Tijd:15.15' target='_NEW'>"Ik heb er niet over nagedacht zoals u"]

Verdachte Michael P. wordt het vuur flink aan de schenen gelegd door de officieren. Een van de twee vroeg hem zojuist waarom hij Anne niet heeft achtergelaten, nadat hij haar verkrachtte en in een weiland in de buurt van een manege had gelegd. Volgens de officier was dat 'het moment' voor P. om weg te komen.

P. zegt: "Ja ik dacht er niet zo over na. Ik heb er niet over nagedacht zoals u."

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006162070159659009][Tijd:15.00' target='_NEW'>Vragen van de Officier van Justitie]

Na de schorsing krijgt de Officier van Justitie het woord. Hij stelt Michael P. een aantal vragen, waaronder over zijn telefoon. Bijvoorbeeld hoe het kan dat zijn telefoon zo nu en dan van de radar was en hoe het kan dat de telefoon het soms ook gewoon deed. P. geeft aan dat niet te kunnen verklaren.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006159480432807936]

Michael P. zit nog altijd rustig op zijn stoel voor de rechter. Hij geeft rustig antwoord. Wel zegt hij opnieuw veel dingen niet te weten. Ook antwoordt hij op vragen vaak: "Kan."

[Tijd:14.52' target='_NEW'>De zaak gaat verder]

De zaak gaat verder. Michael P. en de rechters zijn zojuist weer binnengekomen.

[Image:1656159' target='_NEW'>Michael P. in de rechtszaal vanochtend][Tijd:13.50' target='_NEW'>De zitting wordt geschorst]

Michael P. loopt rap de zaal uit. Rond 14.45 uur gaat de zitting verder. 

[Tijd:13.47' target='_NEW'>VIDEO: De rechter ondervraagt Michael P.]

De hele dag wordt Michael P. ondervraagd door de rechter over de gebeurtenissen rond de moord op Anne Faber.

[Video:1656131' target='_NEW'>Michael P. vertelt over de ontmoeting met Anne Faber en haar dood][Tijd:13.45' target='_NEW'>Michael P. heeft niks meer te zeggen over de voorvallen]

De rechter vraagt of hij zijn gedrag kan verklaren. Hij zegt die dag slecht te hebben geslapen en dat hij bedreigd was door een medewerker. Na het incident met het rapport gaat het die avond nog een keer mis, als in de isoleercel zijn mitella wordt afgepakt. Daar wordt P. kwaad over: "Zij denken zeker dat ze ook dokters zijn."     

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006138572381020160][Tijd:13.30' target='_NEW'>De mishandelingen in het Pieter Baan Centrum]

Michael P. zou tijdens zijn opname in het Pieter Baan Centrum in Utrecht meerdere mensen hebben mishandeld. Die incidenten komen aan bod. Uit verklaringen blijkt dat het onder meer mis ging over een rapport, dat Michael P. zou krijgen omdat hij te lang zat te bellen. Hij riep, zo blijkt uit de verklaring: "Ik veeg daar mijn reet mee af."

Daarna escaleert het incident, waarna er een flink aantal vuistslagen worden uitgedeeld.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006135396294684675][Tijd:13.15' target='_NEW'>De aanhouding van Michael P.]

Het gaat over de aanhouding van Michael P. Volgens hem is hij daarbij mishandeld en hij heeft aangifte gedaan van het gebeuren. Zijn arm zou volgens hem zijn omgedraaid en werd er gedreigd een hond op hem los te halen. Ook zou hij meerdere knietjes hebben gekregen.

Michael P. heeft ook een operatie ondergaan na de aanhouding. Hij zegt nog steeds lichamelijke klachten te hebben van de aanhouding.

Volgens de rechter is het niet met zekerheid te zeggen dat Michael P. het letsel heeft opgelopen tijdens de aanhouding. Het zou ook kunnen dat hij het letsel opliep bij alles wat hij met Anne Faber heeft uitgehaald. De rechter meldt dat de zaak is geseponeerd. P. heeft er niks meer op te zeggen: "Ik denk dat u het goed heeft beschreven."

[Tijd:12.55' target='_NEW'>Zoektermen op de computer in de instelling]

In de rechtszaal gaat het over de zoektermen die op de computer bij Altrecht zijn ingetikt. Het gaat om een flink aantal nare termen, zoals 'seks met een dode'. Michael P. heeft ze niet allemaal ingetikt, zegt hij. 'Seks met een dode' bijvoorbeeld, heeft Michael niet opgezocht, volgens hem.

Ook worden verklaringen van andere cliënten opgelezen. Een van hen zei over Michael P.: "Hij is knettergek." Ook zou P. andere cliënten hebben verteld wat voor gruwelijkheden hij allemaal met zijn ex had willen uithalen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006128837166592000]

Michael raakt even geirriteerd bij de verklaringen. Vooral bij de verklaring van een man die zegt een jeugdvriend te zijn: "Ik ken die hele vent niet eens", roept hij uit.

[Tijd:12.40' target='_NEW'>"Wat deed dat met u?"]

De rechter vraagt aan P. wat het hele gebeuren met hem heeft gedaan. Daarop zegt hij eerst: "Dat ik hoopte niet gepakt te worden" en daarop: "Ik dacht ook aan de nabestaanden ja."

Nog steeds toont P. weinig emotie. Ook als de rechter vraagt of hij ook aan Anne heeft gedacht toen hij bezig was haar lichaam te begraven. Hij zegt dat hij dat wel gedaan heeft: "Het is vreselijk." 

[Tijd:12.30' target='_NEW'>Wat hij met het lichaam van Anne deed]

Michael P. verklaarde het lichaam van Anne Faber eerst dichtbij de kliniek in Den Dolder te hebben begraven. Onder een laag bladeren lag ze, ergens langs een spoor.

Hij vertelt het toen toch een beetje te dichtbij te vinden. "De kans was te groot dat ze gevonden zou worden."

Daarom gaat hij rondrijden in het gebied in Zeewolde, waar haar lichaam later gevonden werd. Later heeft hij haar daar naar eigen zeggen inderdaad begraven.

Hij verklaart bleek en chloor mee te hebben genomen naar de plek, waarmee hij haar 'schoonmaakte' voordat hij haar begroef. De rechter benadrukt nog maar eens dat 'csi-achtige' praktijken te vinden. "Daar hield u nogal van he?"

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006122897637855232][Tijd:12.15' target='_NEW'>Wat Michael P. met de spullen van Anne Faber deed]

De rechter ondervraagt Michael P. uitgebreid over de spullen van Anne Faber. Het gaat onder meer over haar fiets, haar tas, het shirt en de jas. De spullen zijn door P. over een groot gebied verspreid. Hij deed dat allemaal op de fiets van Anne Faber en te voet. Hij was daar lang mee bezig. Hoe lang kan hij zich niet goed herinneren.

Hij toont verder weinig emotie en kijkt stug recht vooruit. Op vragen van de rechter geeft hij vaak het antwoord: "Dat weet ik niet precies" of "dat zou kunnen ja." 

[Tijd:12.00' target='_NEW'>Na de dood van Anne]

Michael P. verklaarde na de dood van Anne weg te zijn gegaan, in de richting van Altrecht. Eenmaal daar wist hij niet goed wat hij moest en is hij terug naar het lichaam gegaan. Volgens P. heeft hij toen haar shirt uitgetrokken. Waarom hij dat deed zegt hij niet meer te weten. "Wat in me opkwam heb ik gedaan."

De rechter vindt het duidelijk een vreemd verhaal en vraagt door. Daarop antwoordt Michael: "Dat ik dat weg wou hebben", vervolgt hij. De rechter vraagt: "Dat u de sporen weg wou hebben?", "Ja", zegt P. "Dat kan wel."

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006114415572324354][Tijd:11.47' target='_NEW'>Michael P. komt de rechtszaal weer binnen]

Verdachte Michael P. loopt gedecideerd naar zijn stoel. De rechter vertelt dat hij nu graag verder gaat met het bespreken van de feiten na het overlijden van Anne Faber.

De advocaat van Michael P. neemt ook even het woord. Volgens hem maakt de rechtbank al te veel 'conclusietjes'. De rechter gebruikt volgens hem teveel woorden zoals 'moeilijk voorstelbaar'. De rechter belooft de vragen voortaan 'zo neutraal mogelijk' te stellen.

[Tijd:11.20' target='_NEW'>Zitting is geschorst]

Over ongeveer een kwartier gaat de zitting volgens de rechter weer verder.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006104311640870914][Tijd:11.15' target='_NEW'>Meerdere keren gestoken]

Michael P. stak haar volgens het Forensisch rapport meerdere keren. P. verklaarde dat hij dat deed terwijl ze op de grond lagen. Volgens de rechtbank had Anne ook letsel dat erop duidt dat ze probeerde om de verdachte af te weren.

[Tijd:11.05' target='_NEW'>Forensisch onderzoek]

De rechter neemt de bevindingen uit het forensisch onderzoek door. Daaruit blijkt dat het lichaam van Anne vreselijk is toegetakeld.  

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006098137545625600][Tijd:10.45' target='_NEW'>Verklaring over de verkrachting]

De rechter leest een verklaring van P. voor van de verkrachting van Anne. Hij zou het naar eigen zeggen 'rustig aan hebben gedaan'. De rechter noemt dat 'bijzonder' en vraagt of hij zich bewust is van de gevoelens die Anne Faber moet hebben gehad tijdens de verkrachting. "Ja, nu wel. Maar ik was gewoon boos en achterdochtig."

P. beweert dat hij niet is klaargekomen. Forensisch onderzoek bewijst echter overduidelijk het tegendeel.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006094782060429313][Tijd:10.35' target='_NEW'>Na de botsing bedreigde hij haar met een mes, zegt P.]

Daarna stuurde hij haar een paadje in, onder bedreiging van een mes. "Waarom deed u dat?", vraagt de rechter. "Ik weet niet waarom het is gebeurd", zegt P. "Maar het is gebeurd."

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006093115759976448]

"Ik wou haar achter het bos insturen, dan kon ik er gewoon weer vandoor gaan. Ik wilde niet dat ze zou zien dat ik van Altrecht kwam."  

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006092226366197761][Tijd:10.25' target='_NEW'>"Hoe gaat het met je?"]

Volgens Michael P. vroeg hij na de botsing eerst aan Anne hoe het met haar ging. "We waren allebei gevallen maar stonden snel op." Eerder verklaarde hij ook 'sorry sorry' te hebben gezegd. Vanwege de schade zou Anne de politie hebben willen bellen. Van dat idee 'flipte' hij naar eigen zeggen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006089335509315584][Tijd:10.05' target='_NEW'>De rechter ondervraagt P. stevig]

Onder meer over zijn telefoongebruik. Hij verheft zijn stem een beetje als het over het onderwerp gaat: "Mijn telefoon was serieus niet goed!", zegt hij. Het gaat onder meer over berichtjes aan zijn vriendin.  

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006085034296709120]


[Tijd:09.49' target='_NEW'>Anne Faber en Michael P. kwamen met elkaar in botsing]

Hij zat naar eigen zeggen op de scooter, zij op de fiets. Hij nam haar onder bedreiging van een mes mee het bos in waar hij haar verkrachtte.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006080668785430528]

In de worsteling lukt het Anne nog hem te verwonden met het mes waarmee hij haar eerder bedreigde, blijkt uit de verklaringen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006082322830184448][Tijd:09.36' target='_NEW'>De dag van de verwijning wordt van minuut tot minuut doorgenomen]

Hij ging al vroeg op pad, rond 07.15 uur, om een cadeau voor zijn moeder te kopen, verklaart hij.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006077311114989568]


[Tijd:09.31' target='_NEW'>Michael P. verklaart op de dag van de verdwijning van Anne veel Ritalin te hebben gebruikt]

"Je voelt je er gewoon lekkerder van", zegt hij. "Maar als je er teveel van neemt word je er achterdochtig en paranoia van." Op de dag van de verdwijning nam hij er tussen de 10 en de 15. Hij bevestigt op de vraag van de rechter dat hij dus wist dat hij er 'paranoia' van zou worden.

[Tijd:09.19' target='_NEW'>Michael P. bekende omdat hij last kreeg van zijn geweten]

Dat vertelde hij zojuist op de vraag van de rechter waarom hij na een paar dagen na zijn aanhouding een bekentenis deed.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006074291237085184][Tijd:09.08' target='_NEW'>De rechtszaak is geopend]

Michael P. en de rechters komen binnen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006071490297688064][Tijd:09.04' target='_NEW'>De rechtszaak begint zo]

De zaal is volgestroomd met pers. De familie volgt de zaak vanuit een andere zaal. 

[Image:1655828' target='_NEW'>Hier komt verdachte Michael P. zo te zitten][Tijd:08.34' target='_NEW'>Nog veel vragen bij OM en familie]

Om 9 uur begint de rechtszaak tegen Michael P. De familie en het Openbaar Ministerie hebben nog veel vragen. In dit artikel lees je daar meer over.

[Tijd:08.32' target='_NEW'>Grote drukte bij de rechtbank in Utrecht][Tweet:https://twitter.com/jeroenwetzels/status/1006056195273175040][Tijd:08.30' target='_NEW'>Een vooruitblik op Radio M Utrecht][Audio:1654586' target='_NEW'>Riks Ozinga over de rechtszaak op de radio.]

Verslaggever Riks Ozinga volgt het proces vanuit de rechtbank. Hij is hier op twitter te volgen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1006045991982845958]

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad