Zoveelste poging om Japanse Duizendknoop uit te roeien in Amersfoort

AMERSFOORT - Waterschap Vallei & Veluwe is gestart met het verwijderen van grond langs de Heiligerbergerbeek. In die grond zit de Japanse Duizendknoop. En daar wil Amersfoort graag vanaf, na een jarenlange strijd.
Want vorig jaar werd de plant volledig uitgeroeid door speciaal gif dat één voor één in de plant werd gespoten. Begin mei dook de Duizendknoop weer op, door een fout. De woekerplant zat in grond die tijdens werkzaamheden in de oever is gestort. De beschoeiing langs de beek was namelijk aan een opknapbeurt toe. Maar de Duizendknoop dook in het voorjaar op: "We hebben erop gelet in dit project, maar dit kan gebeuren. Mensen maken fouten", aldus van Uum van het Waterschap.

KOSTEN

Het Waterschap zou moeten opdraaien voor de kosten, zei de wethouder toen. Maar het Waterschap schuift de verantwoordelijkheid nu door naar de aannemer. Die moet opdraaien voor de kosten, legt André van Uum uit: "Wij gaan dit niet betalen, de aannemer heeft de fout gemaakt. Hij moet het herstellen". De kosten zijn dus nog niet duidelijk. Een voorzichtige schatting is tienduizenden euro's.
De aannemer is vandaag begonnen met het weghalen van de grond.

OVERLAST

Voor bewoners langs de beek betekent het wat overlast de komende tijd. Nu wordt alle grond verwijderd, langs de oevers. En dat betekent ook een strookje grond in tientallen achtertuinen. Jan Vriens vindt het prima: "Het schijnt nodig te zijn. Ik ben blij als die vervelende plant weg is, want als je die verschrikkelijke verhalen hoort."
Leunend over het tuinhek bekijkt Vriens de bouwlui de hele morgen: "Ik houd het wel in de gaten". De besmetting is nog in de beginfase, maar wordt nu snel grondig aangepakt. De grond wordt afgegraven en daarna worden de oevers nauwlettend in de gaten gehouden, om te kijken of de duizendknoop terugkeert. Als het goed gaat, is de oever midden juli weer netjes. "Het is goed dat ze er wat aan doen", zegt Vriens.

INTRATUIN

Fijn voor de plant zelf, blijkt de Duizendknoop toch ergens wél in de smaak te vallen. Een vestiging van de Intratuin had de woekerplant opgenomen in het assortiment. Dat ontdekte een oplettende student aan de Wageningen Universiteit:
Intratuin heeft de Japanse Duizendknoop inmiddels uit het assortiment gehaald, na deze tweet.