Geen rol kroongetuige Nabil B. in proces vergismoord Overvecht

Agenten in Overvecht na de 'vergismoord'.
Agenten in Overvecht na de 'vergismoord'. © Michiel van Beers
UTRECHT - Kroongetuige Nabil B. speelt vooralsnog geen rol in de zaak rond de (vergis)moord op Hakim Changachi uit Overvecht. De rechtbank heeft tijdens een pro-formazitting in Amsterdam tegen vier verdachten in die zaak bepaald dat de kroongetuige niet zal worden gehoord in het proces.
Hakim (31) werd in januari 2017 aan de Faustdreef doodgeschoten. Volgens justitie staat vast dat hij bij vergissing is geliquideerd. Twee dagen later trok het moordcommando er opnieuw op uit om het eigenlijke doelwit Khalid H. te elimineren. De politie wist dat toen te verijdelen.
De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de veronderstelde uitvoerders staat gepland voor september. Er zijn dan vier dagen voor de zaak uitgetrokken plus één uitloopdag. Als Nabil B. wel gehoord had moeten worden, was de zaak pas in 2019 inhoudelijk behandeld. De volgende pro-formazitting in de zaak is 10 juli.
B. was naar eigen zeggen betrokken bij de voorbereidingen voor de moord op Khalid H. Changachi en zijn familie waren goede bekenden van hem. Dreiging van de kant van de opdrachtgevers en wroeging over de moord op Changachi deden hem besluiten met justitie in zee te gaan.

LANGER VAST

De rechtbank bepaalde verder dat de verdachten Jerrel Z. (25) en Marciano D. (27) langer vast blijven zitten. Ze wilden hun proces thuis met een enkelband afwachten. Maar rechtbankverslaggever Riks Ozinga zag de rechter anders beslissen. "Er is wel gezegd: als de zaak nog langer gaat duren maken ze mogelijk wel kans om met een enkelband naar huis te mogen."

OPVALLENBDE VERKLARING T.

Volgens Ozinga maakte de verklaring van de andere verdachte Ferrel T. (31) veel indruk in de zwaarbeveiligde rechtbank van Schiphol. "Hij ging echt in op hoe hij zich voelde en dat hij onschuldig zou zijn. Hij sprak rechtstreeks de weduwe en familie van Changachi aan: 'ik heb het niet gedaan'."
"T. begon nog over haar zwangerschap en dat ze haar kind later zal moeten vertellen waar papa is gebleven. Heel veel mensen hadden het gevoel: dit klinkt heel oprecht, wat moeten we hiermee. Maar, een rechtszaak gaat natuurlijk om feiten en niet om oprecht klinken en mooie gevoelige verhalen vertellen."