Soesterberg verdeeld over mariniers in Kamp Zeist

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - Kamp Zeist is al eeuwenlang een plek met militaire activiteit. Het Korps Mariniers moet verhuizen van Doorn naar Vlissingen, maar dat stuit op veel kritiek. Ze willen ook wel naar Kamp Zeist, als het maar centraal ligt. Maar de toekomst van Kamp Zeist is eigenlijk al in kannen en kruiken.
Kamp Zeist gaat terug naar de natuur. Dat is in 2006 besloten en vastgelegd in het bestemmingsplan. Door de grote stroom aan asielzoekers, gingen die plannen even in de ijskast. Maar als het asielzoekerscentrum sluit in 2019, wordt het terrein alsnog grotendeels natuurgebied. Afgezien van het detentiecentrum.
En dus legden wij een paar inwoners de vraag voor: wilt u natuur of mariniers? "Geef mij dan de mariniers maar, want we hebben natuur genoeg", zegt een 90-jarige man die net boodschappen gaat halen. "Natuur", zegt een andere vrouw. Zij is getrouwd met een militair: "er is al veel weggekapt hier!"

SCHOP ONDER DE KONT

De inwoners zijn dus verdeeld over de toekomst, dat blijkt wel. Maar vrijwel iedereen volgt het nieuws van de mariniers op de voet: "Ik vind dat ze naar Zeeland moeten. Als ze weigeren, moeten ze een schop onder de kont krijgen. Mijn man is militair geweest, toen werd ons ook niets gevraagd. Als militair dan hoor je te gaan waar je geplaatst wordt".
Kamp van Zeist in 1895
Kamp van Zeist in 1895 © Utrechts Archief
Toch heeft het dorp Soesterberg, waar Kamp Zeist dichterbij ligt, een lange militaire historie. Al in de 19e eeuw streken Fransen neer in het gebied, weet historicus Jan de Mos: "In eerste instantie was dit een zomerkamp, om te oefenen. Later werden ook wat gebouwen gebouwd. Toen werd het een permanent oefenkamp."
Mariniers zouden de historie misschien doen herleven
Historicus de Mos
Het is niet gek dat de militairen rond Soesterberg neerstreken: "Het is gecentreerd rond de Heuvelrug. Die is uitstekend geschikt qua ondergrond. Er was weinig bebouwing en er was schoon water op niet te grote diepte. Zo had je makkelijk drinkwater of badwater", legt de Mos uit.
Vliegbasis Soesterberg in 1934
Vliegbasis Soesterberg in 1934 © Vliegbasis-soesterberg.nl
Met de vliegbasis aan de andere kant van de A28 is het dorp altijd verbonden geweest met militairen. In die tijd groeide Soesterberg uit van klein gehucht tot dorp van 6.000 inwoners. Midden jaren '90 stopte de activiteit op de vliegbasis.
Ook Kamp Zeist staat al jaren leeg. Historicus de Mos staat niet te springen om nieuwe militaire activiteit op het Kamp: "Het hoeft van mij niet. Het zou misschien de historie doen herleven. Maar ik weet niet of dat belangrijk is." Wel heeft de Mos nog andere opties: "In de buurt van de Dumoulinkazerne zou het kunnen. Daar zit ook de explosievenopruimingsdienst (EOD). Dan zit je tussen de andere militaire functies in."
Inwoners zijn gemengd over de mariniers

DEN HAAG

Voorlopig ligt de bal in Den Haag. De burgemeesters van Soest, Zeist en de Utrechtse Heuvelrug reageren niet op alle commotie. Totdat zij een brief krijgen van Staatssecretaris Visser gaan zij niet op de kwestie in. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks wil daarom weten of de Staatssecretaris bereid is om opnieuw in gesprek te gaan met de gemeente Utrechtse Heuvelrug over de kazerne in Doorn.
Eind juni gaan Kamerleden met elkaar in debat over de kazernesoap. Volgens de medezeggenschapscommissie is Kamp Zeist optie 2, na Doorn. Al het nieuws over de kazernesoap leest u in onze tijdlijn.