Collegeakkoord Houten: autoluw Oude Dorp en tweede windmolenpark

v.l.n.r.: Herman Geerdes, Hilde de Groot, Jana Smith-Visser en Kees van Dalen
v.l.n.r.: Herman Geerdes, Hilde de Groot, Jana Smith-Visser en Kees van Dalen © RTV Utrecht / Mark van der Wel
HOUTEN - Als het aan het nieuwe college van Houten ligt, wordt het Oude Dorp autoluw. Dat staat in het coalitieakkoord van collegepartijen VVD, GroenLinks, ChristenUnie en CDA dat vanochtend gepresenteerd is.
De vier partijen willen de fietsers in Houten meer dan ooit de ruimte geven. Door het Oude Dorp zo in te richten dat er geen doorgaande autoroute meer is, hoopt het college dat mensen voor een boodschap sneller de fiets pakken. Ook zou het deels afsluiten van de wegen de sfeer in het oude centrum verbeteren.
Ook de fietsroute tussen Houten en De Uithof en tussen Houten en Odijk wordt verbeterd, zo staat in het akkoord te lezen. Eén van de maatregelen is de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Achterdijk (N410). Nu rijden fietsers daar op de rijbaan en dat levert regelmatig gevaarlijke situaties en ongelukken op.

WINDMOLENPARK

Hoewel de windenergie in Houten een hoofdpijndossier is, wil het college toch doorgaan met de aanleg van een tweede windmolenpark. Dat moet dan gebeuren bij de Goyerbrug. Verstandig genoeg schrijven de partijen erbij dat alles in samenspraak met de omwonenden nog verder moet worden uitgewerkt. De gemeente kreeg tijdens de aanleg van een eerste windmolenpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal enorm veel kritiek vanwege het gebrek aan communicatie.
Of de windmolens snel bij de Goyerbrug worden neergezet is zeer de vraag. Omwonenden zijn fel tegen de komst van hoge windturbines in het buitengebied en bereiden acties voor om het tegen te houden.

FORT HONSWIJK

De plannen met Fort Honswijk worden verder uitgewerkt in samenspraak met natuurorganisaties, omwonenden en andere belanghebbenden. Anders dan tijdens de vorige collegeperiode wordt door het nieuwe college vol nog meer ingezet op nauw overleg met omwonenden van het fort. Zij moeten mee gaan helpen met het bedenken van plannen voor de inrichting. Gemeente en omwonenden leefden een tijdje op voet van oorlog met elkaar omdat van het fort een toeristische trekpleister moet worden gemaakt om de renovatiekosten te kunnen dekken. Bewoners van het buitengebied vrezen drukte en kwamen massaal in verzet.

OUDE EN NIEUWE GEZICHTEN

Het college van Houten krijgt vier wethouders waarvan er twee de vorige periode ook al aan het werk waren. Dat zijn Herman Geerdes (VVD) en Kees van Dalen (CDA). Ze krijgen gezelschap van twee dames. GroenLinks schuift Hilde de Groot naar voren en ChristenUnie kiest voor Jana Smith-Visser. Beiden waren ook lijsttrekker namens hun partij.