Collegeonderhandelingen Utrecht in eindfase

© RTV Utrecht
UTRECHT - De onderhandelingen tussen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie over een coalitie in Utrecht lopen op zijn eind. De onderhandelaars denken over circa twee weken een akkoord te kunnen presenteren.
Die onderhandelingen duren aanzienlijk langer dan vier jaar geleden. D66-voorman Klaas Verschuure denkt dat daar twee redenen voor zijn. Ten eerste waren de verschillen tussen de onderhandelende partijen vier jaar geleden veel groter, nu zitten D66 en GroenLinks dichter bij elkaar. Daarom hechten ze meer waarde aan hun eigen standpunt, zegt Verschuure.

POT MET GELD

Daarnaast was er vier jaar geleden nauwelijks extra geld om uit te geven. Dat geld is er nu wel en daarom zijn er wensen. Het aantal wensen gaat het beschikbare budget ver te boven en daar moet dus over gepraat worden. Onderhandelaar Heleen de Boer van GroenLinks bevestigt dat het lang duurt, maar ze benadrukt dat dat niet zegt dat de gesprekken moeizaam gaan.
Volgens de onderhandelaars is de tekst van het akkoord voor het grootste gedeelte klaar. Die zal bestaan uit drie hoofdstukken. Die gaan ruwweg over 'Mensen', 'Stenen' en de 'Manier waarop', zegt Verschuure. Volgens ChristenUnie-onderhandelaar Maarten van Ooijen is 'het kindje bijna geboren'.

FRACTIES

De onderhandelende partijen hebben ook veel tijd genomen om experts en de inwoners van de stad bij het proces te betrekken. Ook dat heeft extra tijd gekost. De plannen voor de komende vier jaar liggen nu bij de drie fracties, die mogen er ook nog wat over zeggen.
Over de wethoudersposten is niets nieuws bekend geworden. Bekend was al dat voor GroenLinks Kees Diepeveen en Lot van Hooijdonk blijven. Nieuw voor GroenLinks is het Tweede Kamerlid Linda Voortman. Zij is de partner van het oud-PvdA-raadslid Ruben Post. Nu die vertrokken is uit de raad is de weg vrij voor zijn partner om wethouder te worden.

EEN VROUW

D66 is nog op zoek naar een derde kandidaat, naast Victor Everhardt en nieuwkomer Klaas Verschuure. Vast staat dat de derde wethouder van D66 een vrouw wordt. De ChristenUnie mag één wethouder leveren. Morgen gaat de partij bekendmaken wie dat wordt. Waarschijnlijk is het fractievoorzitter Maarten van Ooijen of het oud-raadslid Jan Wijmenga.