Tien FC Utrecht-supporters vandaag voor de rechter in Rotterdam

Politie probeert de relschoppers tegen te houden
Politie probeert de relschoppers tegen te houden © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Tien FC Utrecht-supporters die worden verdacht van geweldpleging tijdens de bekerfinale in 2016 staan vandaag voor de rechter in Rotterdam. Een aantal daders werd opgespoord doordat de politie beelden van hen openbaar maakte.
De wedstrijd die FC Utrecht met 2-1 tegen Feyenoord verloor, liep twee jaar geleden behoorlijk uit de hand. Beveiligers en agenten werden belaagd, er werd met vuurwerk gegooid en een ME-bus werd met stenen en bierflesjes bekogeld. Bij de incidenten raakten drie politiemensen gewond.
Op de bewuste 24 april 2016 werden 59 mensen aangehouden wegens belediging, baldadigheid en vechtpartijen. In juni 2016 konden nog eens vijf mannen worden opgepakt. Een 34-jarige man uit Utrecht, een 32-jarige man uit Abcoude, een 19-jarige man uit De Bilt, een 43-jarige man uit Wijk bij Duurstede en een 22-jarige man uit Nieuwegein.
Niet alle relschoppers werden opgespoord. Na meerdere waarschuwingen aan daders om zich vrijwillig te melden, werden in augustus 2016 beelden van 14 verdachten door de politie verspreid. Relschoppers uit de provincie Utrecht werden in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld getoond.
Als men de gelegenheid heeft gehad zich te melden en daar geen gebruik van heeft gemaakt, dan kun je daar als verdachte vrij weinig tegen inbrengen.
Advocaat Willem Jan Ausma
Na de uitzending melden vijf van de veertien verdachten zich alsnog. Daarnaast kwamen bij de politie veel tips binnen. Vandaag en morgen staan 13 verdachten terecht voor hun aandeel tijdens de rellen. Daarvan wonen negen mannen in de provincie Utrecht.

VUURWERK

Eén van de verdachten betreft een FC Utrecht-supporter woonachtig in Rotterdam. De 31-jarige man staat vandaag terecht voor het gooien van vuurwerk naar Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. Hij wordt aangeklaagd voor poging tot zware mishandeling en beschadiging van de grasmat. Vermeer zou een claim van 1150,- euro hebben ingediend.
"Als men de gelegenheid heeft gehad zich te melden en daar geen gebruik van heeft gemaakt, dan kun je daar als verdachte vrij weinig tegen inbrengen", legt de Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma uit. Ook beelden van de verdachte die hij bijstaat werden in de media getoond. Zijn cliënt wordt ervan verdacht een beveiliger te hebben geslagen, maar daar wil de advocaat niet verder over uitweiden.
Naast camera's in het stadion is de politie bij grote wedstrijden vaak uitgerust met bodycams. "De politie moet bij die gezichten dan enkel de juiste naam weten te vinden", legt Ausma uit.
De mannen die vandaag voor de rechter staan krijgen over twee weken hun straf te horen. Donderdag staan nog eens drie mannen uit de regio Rotterdam voor de rechter. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij geweldsincidenten.