Prinses Máxima Centrum afl. 5: kankerpatiënten nemen hun intrek

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vrijdag hebben de eerste kinderen met kanker hun intrek genomen in het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum. 22 patiënten kwamen via de verbindingsbrug van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) over naar het Prinses Máxima Centrum. De kinderen waren reeds in behandeling op de eigen afdelingen van het Centrum binnen het WKZ.
Sidney en haar ouders en broer werden als eerste verwelkomd door bestuursvoorzitter Diana Monissen, bestuurslid en CSO Hans Clevers en bestuurslid en CMO Rob Pieters, een van de initiatiefnemers van het centrum.
© Marco Hofsté
De hele week maken we al kennis met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het is het nationale centrum voor kinderoncologie in Nederland. Alle kinderen met de diagnose kanker worden er behandeld. Vandaag de vijfde en laatste aflevering in de serie.

HEAVY

In 2014 opende het Prinses Máxima Centrum de deuren binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Sinds een jaar wordt Ben Muller hier behandeld. Hij is 19 jaar oud en komt uit Groningen. "Ik was al volwassen dus in een kinderziekenhuis hoorde ik eigenlijk niet, maar ik heb wel een kinderziekte. Ik moest wel naar de plek waar de meeste expertise was. Het is ver van huis, maar het is de beste optie."
Kankerpatiënt Ben Muller
Ongeveer een jaar geleden werd de kanker bij Ben ontdekt. "Het is best wel heavy", verzucht Ben. "Het is raar, je verwacht het toch niet. Het is een ziekte die bij oudere generaties hoort. Ook al hoor je wel over kinderkanker, je hebt toch het gevoel: dat zal jou niet overkomen. Helemaal als je gewoon gezond leeft. Maar ja, het is toch gewoon net een celletje wat verkeerd groeit...en dan ben je toch de klos."
Hanne Hettinga, verpleegkundige kinderoncologie, bevestigt dat de diagnose van kanker bij een kind heel heftig is. "Het leven staat even stil. Het is voor ouders en kinderen heel heftig als ze de diagnose krijgen. Ze moeten even een nieuwe manier vinden om verder te gaan en houvast te krijgen. Dan is het voor hen fijn dat ze een veilige omgeving hebben met mensen om zich heen die de kennis hebben."
Alle kinderen die nu op de afdelingen van het Prinses Máxima Centrum in het WKZ liggen, verhuizen vandaag naar het nieuwe gebouw. Ben hoeft niet mee te verhuizen want hij heeft net zijn laatste chemo gekregen. Voor scans en nacontroles zal Ben wel naar het nieuwe gebouw gaan.

BENIEUWD

Ben is vooral benieuwd naar de ouder-kindkamers in het nieuwe Prinses Máxima Centrum. Dat zijn de kamers voor de kinderen waar ook ouders een eigen gedeelte hebben en kunnen blijven slapen. "Ook omdat ik het zelf heel erg fijn vond om een ouder, minstens één bij me te hebben. Ik was dan nog best oud dus ik kan me dan nog wel redden maar als je heel jong bent is het opeens een heel grote stap om 's avonds gedag te moeten zeggen tegen je ouders. Dat wil je toch niet."
Ook Hanne Hettinga is erg benieuwd naar het nieuwe gebouw. Zij en haar collega's kijken uit naar de overstap naar het nieuwe gebouw. "We kijken er al heel erg lang naar uit dat het er komt. We merken dat aan het personeel maar ook aan de patiënten."
Hettinga benadrukt dat in het Prinses Máxima Centrum het kind centraal staat. " In de kliniek zijn de kamers ook echt van het kind en ouders. Dus als wij naar binnen willen dan kloppen we ook echt aan." Daarnaast is ze blij dat in het nieuwe centrum er huiskamers zijn waar ouders zelf kunnen koken. "Wat vinden kinderen nou het lekkerst om te eten, dat is vaak toch het eten wat ouders of opa en oma maken. Dat kan allemaal in het Prinses Maxima Centrum."
"Het is een hele nare tijd voor ouders en kinderen maar om zich dan fijn en veilig te voelen in het ziekenhuis is heel belangrijk. Daarom is het Prinses Maxima Centrum ook zo gemaakt dat de kinderen gewoon écht kind kunnen zijn. Ook lekker kunnen spelen, maar zich ook even kunnen afzonderen.

EXPERTISE

Bij Ben duurde het lang voordat de ziekte bij hem werd ontdekt. Hij hoopt dat door de komst van het Prinses Máxima Centrum dit in de toekomst beter zal gaan. "Doordat alles gecentreerd is, de lijntjes heel kort zijn en dat daarom beter kan worden overlegd over wat er met jou moet gebeuren en wat de beste manier is."
Ook Hettinga kijkt ernaar uit dat iedereen straks onder één dak werk. "Het betekent echt dat we alle beste artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en specialisten bij elkaar hebben zitten. We kunnen heel snel de verbinding met elkaar maken." Zorg en research staan samen aan het bed van een kind. Die nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd.
Als we denken dat iets onderzocht moet worden dan kunnen we naar de researchafdeling. Als de research iets heeft ontdekt, kunnen we ook weer snel schakelen met de kliniek om snel de zorg te kunnen verbeteren."

CONTACT

Het Prinses Máxima Centrum is erop gericht dat kinderen met kanker zich tijdens de behandeling zo goed mogelijk kunnen blijven ontwikkelen. Ze worden gestimuleerd om, zo veel als mogelijk, te spelen, bewegen en te leren. Ben vindt het goed dat die mogelijkheden er in het nieuwe centrum zijn.
Het contact met andere kinderen die hetzelfde meemaken is belangrijk. "Als je jezelf alleen maar opsluit kom je niet verder. Daar word je niet vrolijker van. Het is soms beter om er uit te gaan en leuk met je vrienden te zijn. Daar krijg je energie van. Dan lig je de volgende dag wel helemaal voor pampus op je bank of bed maar de energie die er van krijgt is zoveel meer waard dan dat je alleen maar Netflix zit te kijken."
Deze week hebben we een serie gemaakt om u kennis te laten maken met het Prinses Máxima Centrum. Hier vind je aflevering 1, 2, 3 en 4.
De vijfde aflevering in onze serie over het Prinses Máxima Centrum