Utrecht: 44.000 nieuwe woningen tot 2040

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Utrecht krijgt er de komende 22 jaar 44.000 woningen bij. Dat belooft de gemeente. De nieuwe huizen zijn nodig om de groei van de stad naar meer dan 433.000 inwoners in 2040 aan te kunnen. Gezondheid en duurzaamheid stelt de gemeente hierbij centraal. Het volledige meerjarenplan vind je hier.
Volgens de gemeente wordt er voor alle doelgroepen gebouwd. Vorig jaar zijn al meer dan 4.500 woningen in aanbouw genomen. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2016. De productie zet naar verwachting de komende jaren door met 13.500 woningen tot 2020.
Meer dan de helft van alle woningen valt in het sociale- en middenhuursegment. Met de bouw van 2.600 middenhuurwoningen in de komende drie jaar, wordt het tekort ingelopen.
Impressie van de nieuwe wijk in de Merwedekanaalzone.
Impressie van de nieuwe wijk in de Merwedekanaalzone. © Eigenarencollectief Merwede

SOCIALE HUUR

In de sociale huursector is de geplande ontwikkeling van bijna 5.000 woningen, waarvan ongeveer de helft zelfstandige studenteneenheden, niet groot genoeg om het tekort op te lossen. De gemeente en de woningcorporaties stellen te blijven zoeken naar kansen in de stad om extra sociale huurwoningen te realiseren.

KANTORENMARKT

Op economisch gebied doet Utrecht het bovengemiddeld, meldt de gemeente. Al jaren komen er veel nieuwe bedrijven bij. Op de kantorenmarkt is te zien dat de behoefte aan panden groot is en dat het aanbod aan kantoorruimte afneemt. De leegstand is hierdoor sterk gedaald van 12,5 procent naar 8,3 procent. Hierdoor zijn ook minder kantoren beschikbaar om te transformeren naar bijvoorbeeld woningen.
Bouwkraan in het Stationsgebied.
Bouwkraan in het Stationsgebied. © RTV Utrecht

RETAIL EN HORECA

De positieve trend is ook te zien bij retail en bedrijfsruimten. De winkelleegstand is afgenomen van 5,2 naar 4,7 procent en ook het aanbod van bedrijfsruimten is sterk afgenomen. Bedrijfsverzamelgebouwen worden goed bezet. De verwachting is dat deze trends doorzetten. Het horeca-aanbod is sterk in beweging met een stijging van met name daghoreca en restaurants, hotelkamers en hotelovernachtingen.
Dit biedt kansen, maar leidt ook tot oververhitting
Gemeente
OVERVERHITTING
Het aantal particuliere initiatieven groeit in alle delen van de stad. "Dit biedt kansen, maar leidt ook tot oververhitting van de woningmarkt, stijgende bouwkosten en een toenemende druk op de bereikbaarheid en leefbaarheid", aldus de gemeente. 
Voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de nieuwe woonwijken Merwedekanaalzone en het Beurskwartier moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het verkeer gaat vastlopen.
"De groei is ook een kans om kwaliteit aan de stad toe te voegen", stelt de gemeente. "Utrecht vraagt dit ook van investerende marktpartijen. Doordat we binnen de stad groeien, kunnen we bovendien meer voorzieningen realiseren die lopend, fietsend en met het openbaar vervoer te bereiken zijn en zodoende de groei van auto's in de stad beperken."