Coalitieakkoord in Veenendaal: "Iedereen doet mee"

Deze vier wethouders gaan het college van Veenendaal vormen.
Deze vier wethouders gaan het college van Veenendaal vormen. © Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL - De ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal zijn eruit: ze hebben na weken onderhandelen een coalitieakkoord gesloten met als slogan 'Iedereen doet mee'.
"Wij hebben elkaar gevonden in de ambitie om Veenendaal verder te ontwikkelen tot een duurzame, groene, ondernemende, sociale en bereikbare gemeente", schrijven de partijen in een gezamenlijk persbericht. Volgende week woensdag wordt een stadsgesprek georganiseerd. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en raadsleden mogen dan hun mening geven over het coalitieprogramma.

KOOPZONDAG

De vier partijen denken erg verschillend over het onderwerp koopzondag, dat al jarenlang voer voor discussie is in Veenendaal. In het college-akkoord is besloten dat onderwerp voorlopig niet te behandelen in de politieke arena. Dat betekent dat twaalf koopzondagen per jaar zijn toegestaan in het centrum van de stad. Supermarkten en bouwmarkten mogen altijd open op zondag.
Op maximaal zes zondagen per jaar mag een groot evenement in de buitenlucht worden georganiseerd. Wel wil de gemeente kleinere evenementen toestaan als ze niet leiden tot geluids- en verkeersoverlast.

WETHOUDERS

Engbert Stroobosscher (ChristenUnie) en Marco Verloop (SGP) blijven aan als wethouder. Zij zaten ook al in het vorige college. De nieuwe wethouders zijn Dylan Lochtenberg en Martijn Beek. Zij waren bij de vorige verkiezingen lijsttrekker namens de VVD en ProVeenendaal.
De vier partijen lichten in het college-akkoord toe waarom ze voor de titel 'Iedereen doet mee' hebben gekozen. ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal willen naar eigen zeggen "een gemeente, waar inwoners binnen zijn of haar mogelijkheden kansen benutten om zich te ontwikkelen, een baan hebben, prettig wonen, zinvolle vrijetijdsbesteding hebben of anderszins kansen benutten een maatschappelijke bijdrage te leveren."

ZETELVERDELING

ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal zijn na de verkiezingen in maart de vier grootste partijen van de Veenendaalse gemeenteraad met respectievelijk acht, vijf, vier en vier zetels. Daarmee heeft het college 21 van de 33 zetels, een ruime meerderheid. Lokaal Veenendaal en het CDA worden de grootste oppositiepartijen met ieder drie zetels.