"Uithoflijn mogelijk opnieuw miljoenen duurder, nieuwe vertraging ligt op de loer"

UTRECHT - De aanleg van de tramlijn tussen station Utrecht Centraal en de Uithof lijkt opnieuw miljoenen duurder uit te vallen. Dat schrijft het AD op basis van informatie die de krant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De risico's op het overschrijden van het budget zouden enorm zijn.
De zogenoemde Uithoflijn kampt met tegenvallers en is onlangs nog met anderhalf jaar vertraagd, een kostenpost van 84 miljoen euro. Uit de interne stukken die het AD opvroeg blijkt nu dat betrokkenen destijds allang wisten van de risico's en daar blijft het niet bij. Zo zijn er nog problemen met het veiligheidssysteem, te slappe grond in het stationsgebied en mogelijke trillingen op de Uithof.

KRAPPE PLANNING

Bij het begroten van het project is rekening gehouden met een begin in de zomer van volgend jaar, maar er zouden nog zoveel risico's op de loer liggen dat naar buiten toe een startdatum van december 2019. VVD-gedeputeerde Dennis Straat, die
de opgestapte bestuurder Jacqueline Verbeek-Nijhof opvolgde, zegt tegen het AD dat de planning bewust krap is gehouden om iedereen aan te moedigen een stapje harder te lopen. "Als het niet lukt, en die kans is meer dan vijftig procent, kunnen de extra kosten oplopen tot 18 miljoen euro."
Het AD schrijft verder dat de verantwoordelijk bestuurders, naast Verbeek-Nijhof ook wethouder Victor Everhardt en wethouder Lot van Hooijdonk, al in het voorjaar van 2017 op de hoogte werden gesteld van de vermoedelijke vertraging. De vertraging werd pas op 1 september 2017 aan de Utrechtse raad en de Statenleden gemeld.

GEEN OVERZICHT

Hoeveel extra geld dit heeft gekost, kan Straat niet zeggen. "Ik heb er geen overzicht van", zegt hij tegen het AD. "En ik ga het ook niet terugrekenen. Dat heeft geen zin."
In een interview met de krant zegt Straat met name naar de toekomst te willen kijken. "Ik ga nieuwe risico's zo snel mogelijk melden en de Statenleden actiever bij het proces betrekken. Er komt nu elk kwartaal een rapport met de laatste stand van zaken."