"Utrecht moet zich aansluiten bij kinderpardongemeenten"

UTRECHT - Ook Utrecht moet zich sterk maken voor een humaan kinderpardon. D66 roept hiertoe op in een motie die wordt gesteund door de ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, Student & Starter en DENK.
In 25 gemeenten zijn de afgelopen weken moties aangenomen die moet leiden tot een ruimer kinderpardon. In de moties worden colleges van burgemeesters en wethouders opgeroepen om bij staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) voor een oplossing te pleiten voor kinderen die in Nederland zijn geworteld.
De zogenoemde kinderpardongemeenten vinden dat het kabinet de laatste circa vierhonderd asielkinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning moet geven. Ze volgen daarmee de oproep 'ZeZijnAlThuis' die een groep bekende Nederlanders heeft gedaan via burgerbeweging DeGoedeZaak. De actie is inmiddels al ruim 76.000 keer ondertekend.

UTRECHT

"Ook in Utrecht zijn enkele kinderen die gebruik wilden maken van de kinderpardonregeling, maar die zijn afgewezen", stelt D66. Raadslid Anne-Marijke Podt: "Deze kinderen zijn in Utrecht opgegroeid. Utrecht is hun thuis geworden. Als je hen naar het land van herkomst van hun ouders stuurt doe je hun ontwikkeling geweld aan."

RIGIDE

D66 stelt dat het kinderpardon is ingesteld om schrijnende gevallen te voorkomen. Juist omdat ze zo lang in de asielprocedure hebben gezeten dat ze inmiddels in Nederland geworteld zijn geraakt. Het kinderpardon is nu zo opgesteld dat 95 procent van de aanvragen wordt afgewezen. Podt: "Vooral het zogeheten meewerkcriterium zorgt voor deze afwijzingen. Ouders moeten aantonen dat ze hebben meegewerkt aan terugkeer, wat in de praktijk heel ingewikkeld blijkt. Het is moeilijk te verkroppen dat deze kinderen de dupe worden van een rigide opstelling van de overheid."
De Kinderombudsman heeft al eerder opgeroepen om het kinderpardon aan te passen.