Extra scholing voor medewerkers Veilig Thuis

© ANP
UTRECHT - Minister De Jonge van VWS wil dat medewerkers van Veilig Thuis extra geschoold worden om valse meldingen van kindermishandeling beter te herkennen. De minister reageert daarmee op vragen van RTV Utrecht over het functioneren van Veilig Thuis in Utrecht.
De afgelopen maanden heeft onze omroep regelmatig bericht over misstanden bij Veilig Thuis. Die berichtgeving heeft gezorgd voor ruim honderdvijftig reacties van ouders die te maken kregen met Veilig Thuis en daar niet tevreden over zijn.
Bij die reacties is opvallend vaak sprake van een vechtscheiding, waarbij de ouders elkaar beschuldigen de kinderen iets aan te doen. Zogenoemde wraakmeldingen worden door Veilig Thuis Utrecht in behandeling genomen. Omdat ze vaak niet als zodanig worden herkend, heeft dat hele negatieve consequenties voor met name ouders die ten onrechte beschuldigd worden.
WRAAKMELDINGEN
Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil nu dat de medewerkers van Veilig Thuis extra geschoold worden om valse meldingen eerder te herkennen. "Elke melding, hoe die ook binnen komt, wordt nauwkeurig beoordeeld door de professionals van Veilig Thuis. Dat is hun wettelijke taak. Daarbij moet het belang van het kind altijd voorop staan. Ik kan niet uitsluiten dat er gevallen zijn waarin rancuneuze ex-partners meldingen doen bij Veilig Thuis. Daarom zou er in de opleiding van de professionals van Veilig Thuis extra aandacht moeten komen voor de verschillende aspecten van relatie- en scheidingsproblematiek."
Daarnaast wil de minster dat er meer aandacht komt voor de rechten van ouders en kinderen die te maken krijgen met Veilig Thuis. In Utrecht is Veilig Thuis verbonden aan SAVE Midden Nederland. Veilig Thuis heeft de wettelijke taak om vermoedens van kindermishandeling te onderzoeken. SAVE biedt opvoedondersteuning.
ANDERE ORGANISATIE
Ouders die te maken krijgen met Veilig Thuis worden regelmatig door die organisatie met zachte dwang richting hun zusterorganisatie SAVE gestuurd. Ouders hebben vaak niet in de gaten dat SAVE een andere organisatie is dan Veilig Thuis. En vaak weten ouders ook niet dat ze helemaal niet verplicht zijn om gebruik te maken van de diensten van SAVE, het zogenoemd vrijwillig kader.
De minister wil nu een einde maken aan die situatie. "Ik wil onder andere kijken hoe we ouders, jongeren en kinderen beter kunnen informeren over hun rechtspositie op het snijvlak van het vrijwillig en gedwongen kader. En ik wil bekijken hoe ze daarbij ondersteuning kunnen krijgen."
DWANG
Daarnaast zegt de minister dat er aandacht is voor de drang die instanties als Veilig Thuis en de wijkteams uitoefenen op ouders. In het actieprogramma 'Zorg voor de Jeugd' van de minister moet dat probleem worden aangepakt.
Heeft u ook klachten over Veilig Thuis Utrecht, en wilt u die met ons delen, mail dan naar marc@rtvutrecht.nl.