Fietsersbond over stijging fietsdoden: 'Snelheid auto's omlaag en meer educatie'

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het aantal doden onder fietsers in 2017 is gestegen van 189 in 2016 naar 206 in 2017, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De Fietsersbond betreurt deze stijging en wil een lagere snelheid in de bebouwde kom en meer investeringen in educatie.
Met name oudere fietsers zijn vorig jaar slachtoffer geworden van een ongeluk. Dit is onder andere het gevolg van de populariteit van de fiets bij deze doelgroep, die dankzij elektrische fietsen en driewielfietsen steeds meer kilometers fietst en tot op steeds hogere leeftijd blijft fietsen.
Een positieve ontwikkeling, zo vindt de Fietsersbond, maar ook eentje waar naar gehandeld moet worden. "Oudere fietsers stellen, vanwege hun brozere fysiek, andere eisen aan de kwaliteit van de fietsstructuur", aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. "De stijgende ongevalscijfers bij oudere fietsers roepen dan ook nadrukkelijk de vraag of op overheden dit wel doorhebben."

'SNELHEID OMLAAG'

De organisatie denkt dat een groot deel van de
voorkomen had kunnen worden en pleit voor het verlagen van de normsnelheid binnen de bebouwde kom. "Nog steeds vallen veel verkeersdoden onder fietsers door een botsing met een automobilist. Als auto's 30 km/u gaan rijden in plaats van 50 km/u, verkleint dat de kans op een ongeval en zou dat jaarlijks meer dan honderd verkeersdoden kunnen schelen."
Naast het verlagen van de normsnelheid zou er speciale aandacht moeten komen voor voorlichting aan oudere fietsers. "Dan zitten ze steviger en met meer vertrouwen op de fiets."