Duitse kunstenaar Demnig plaatst struikelstenen in Oog in Al

UTRECHT - In Oog in Al zijn vanmiddag acht struikelstenen geplaatst. Dat zijn gedenktekens op de stoep voor huizen waar ooit Joden woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
De Stolpersteine - struikelstenen in het Nederlands - zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt overal in Europa deze gedenktekens aan.
Het is voor het eerst dat er struikelstenen in Oog in Al worden geplaatst. "De Stolpersteine zorgen, naast een tastbare en blijvende herinnering, voor verbinding en bewustwording", aldus initiatiefneemster voor de plaatsing en wijkbewoonster Inge Eijsenga.
De stenen liggen onder meer in de Franz Schubertlaan en de Petrarcalaan. Eén van de struikelstenen draagt de naam Rudolf Breslauer. Samen met zijn gezin werd hij in 1943 weggevoerd naar Kamp Westenbork. Daar kreeg hij van de kampcommandant opdracht foto's te maken en het leven in het kamp op film vast te leggen.
Op de Westerborkfilm van Breslauer is het beroemde beeld van Settela Steinbach te zien, een Roma-meisje in mei 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Breslauer en zijn vrouw en twee zonen worden later ook op transport gezet en vermoord in Auschwitz. Alleen zijn dochter overleefde de oorlog.
Op 4 mei, voor aanvang van de dodenherdenking, wordt in Oog in Al een wandeling langs de struikelstenen georganiseerd.

Beelden van de plaatsing van struikelstenen in Oog in Al