Utrecht stelt voorwaarden vast voor verkoop panden Stadsherstel

© Google Streetview
UTRECHT - De gemeente Utrecht stemt in met de verkoop van monumentale panden van Stadsherstel Midden-Nederland, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Met woningbouwvereniging Mitros is afgesproken dat de woningen de komende tien jaar niet zonder toestemming van de gemeente mogen worden doorverkocht. Ook moet een gedeelte in de middenhuur gaan vallen.
Het gaat in totaal om 225 huurwoningen en 14 bedrijfsruimten. Bewoners maakten zich zorgen over de verkoop omdat ze vreesden voor hun huurwoning. Ook een aantal partijen vreesden dat mensen met een laag inkomen niet meer in het centrum kunnen wonen. Maar het college heeft daarom maatregelen genomen.
Zo blijven 135 woningen beschikbaar voor sociale huur. Uiteindelijk mogen 36 woningen verschuiven naar de middenhuur ( dat zijn woningen met een huur tussen de 710 en 1000 euro) of vrije sector.
Woningbouwvereniging Mitros mag de panden verkopen omdat de onderhoudskosten hoger liggen dan normaal gesproken bij sociale huurwoningen. De huuropbrengsten zijn niet voldoende om het onderhoud te betalen.