Recordaantal meldingen discriminatie gehandicapten

UTRECHT - Steeds meer mensen met een beperking of een chronische ziekte melden dat ze gediscrimineerd worden. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht, in de jaarlijkse Monitor Discriminatiezaken die vandaag verschijnt.
Van de ruim 4.000 meldingen die in 2017 bij het College binnenkwamen betreft 22 procent een melding van een gehandicapten of langdurig zieke mensen. Zij klagen onder meer over toegang tot horeca, musea en het openbaar vervoer, maar ook over hoe lastig het is om een verzekering af te sluiten.
Gehandicapten beroepen zich hierbij op het VN Verdrag handicap, dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Sinds de ratificatie kunnen mensen met een beperking behalve discriminatie op het gebied van wonen, onderwijs en werk, ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden.
Volgens de organisatie is het melden van discriminatie zinvol. Vorig jaar oordeelde het College in 48 procent van de gevallen dat sprake was van discriminatie. De beschuldigde partijen zouden vaak bereid zijn maatregelen te treffen, ook zonder dat dit hen juridisch wordt opgelegd.
"Maatregelen die individueel en structureel van aard zijn: zo wordt de kans op discriminatie in de toekomst kleiner", aldus het College.