Coalitiebesprekingen Amersfoort: D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie gaan het samen proberen

AMERSFOORT - Een coalitie van D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie heeft de meeste kans van slagen in Amersfoort. Dat concludeert Joris Backer die de afgelopen weken verkennende gesprekken voerde met vertegenwoordigers van fracties.
Backer verwacht dat deze vier de meeste kans hebben om er samen uit te komen. De partijen kennen elkaar en vertrouwen elkaar. De onderlinge verschillen ziet Backer als 'overbrugbaar'. Als de partijen er op een enkel onderwerp toch niet uitkomen, dan kunnen ze er een vrije kwestie van maken. In zo'n geval mag de gemeenteraad er over stemmen.
Mocht deze coalitie er komen, dan zou dat beteken dat de vierde partij in de gemeente, het CDA, buiten de boot valt. Backer benadrukt dat een coalitie met het CDA nog niet definitief van tafel is. Als D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie er niet samen uitkomen, dan is een variant met het CDA altijd nog een mogelijkheid.
De volgende stap in het Amersfoortse formatieproces is nu het aanstellen van een formateur. Die gaat kijken of D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie er inderdaad samen uit kunnen komen. Als het ze lukt om samen een collegeprogramma op te stellen en de portefeuilles te verdelen, dan is er een nieuw college. Lukt dat niet, dan moet men terug naar de tekentafel om te zien of een andere samenstelling van partijen wél tot een college kan leiden.