Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Kassa rinkelt bij Universiteit Utrecht: tientallen miljoenen voor onderzoek

UTRECHT - De Universiteit Utrecht krijgt tientallen miljoenen euro's van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Het geld is bedoeld voor onderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling.

EPOS-NL krijgt bijvoorbeeld 12 miljoen euro. Daarin coördineert de universiteit een onderzoek naar de Europese aardkorst. Daarnaast krijgt Utrecht 4,1 miljoen voor 'de beste elektronenmicroscoop van Europa'. Spinozawinnaar professor Albert Heck is volgens de universiteit 'in the lead' voor de verdere ontwikkeling van grensverleggende technologieën voor kankerdiagnoses.


GENEN EN BROEIKASSEN

Verder komt er in Utrecht een faciliteit voor onderzoek naar het verband tussen genen en gewenste eigenschappen van planten (5,6 miljoen). Utrechtse onderzoekers doen ook mee aan een groot project dat in Nederland zeer nauwkeurig het weer, de broeikasgassen en de luchtkwaliteit in kaart gaat brengen (1,9 miljoen). NWO honoreert ook het project CLARIAH PLUS met ruim 1 miljoen voor de UU. Dit gaat om een nationale digitale onderzoeksinfrastructuur voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.


BLIJ EN TROTS

De Universiteit Utrecht laat weten ontzettend blij te zijn. De bijdragen van de NWO zijn immers een pluim op de hoed van het Utrecht Science Park dat zich moet ontwikkelen tot een groot Europees kenniscentrum. "Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, is trots. "We investeren al jaren in mensen, talent én onderzoeksfaciliteiten. Deze investering in de opbouw en doorontwikkeling van onze onderzoeksfaciliteiten laat wederom zien dat Utrecht een leidende positie inneemt in de ontwikkeling van innovatieve onderzoeksfaciliteiten van internationale allure."


SRON

Vandaag werd ook bekend dat ruimteonderzoeksinstituut de beschikking krijgt over 19,5 miljoen euro om een camera te ontwikkelen voor een nieuwe Europese ruimtetelescoop. De röntgentelescoop van ESA wordt in 2030 de ruimte in geschoten.


LANDELIJK

Landelijk verdeelt de NWO 138 miljoen euro verdeeld. Donderdag reikte minister Van Engelshoven in het Koningsbergergebouw op het Utrecht Science Park de certificaten uit voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad