Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Bijzondere bacteriën in grond Griftpark onderzocht

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat bacteriŽn in het grondwater in het Griftpark onderzoeken. De bacteriŽn zorgen ervoor dat vervuilde grond sneller wordt afgebroken.

In het Griftpark stonden tot de jaren zestig een gasfabriek en vuiloverslag. Deze maakten het tot een van de meest vervuilde plekken van Nederland. Een aantal jaren geleden werd een bacteriegroep in de grond ontdekt, die zich volledig heeft aangepast aan de vervuiling en de schadelijke stoffen afbreekt. Al ruim 80 procent van de grondwatervervuiling bleek verdwenen, terwijl eerder werd berekend dat dit veel langer zou duren.

De gemeente wil meer over de bacteriegroep weten omdat de bacteriŽn ook van waarde kunnen zijn voor andere vervuilde gebieden. De Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en onderzoeksinstituut Deltares gaan het onderzoek uitvoeren, waarbij op verschillende plekken in het park zo'n 25 centimeter breed en tot 30 meter diep wordt geboord. De monsters worden onderzocht in een laboratorium. Ook plaatsen de onderzoekers peilbuizen, om te zien hoe het grondwater zich onder het park door verplaatst.

Het onderzoek begint op 30 april en duurt tot eind 2019. Het Griftpark blijft tijdens het onderzoek gewoon open.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad