Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Diakonessenhuis en ONVZ passen Facebook-pixel aan

UTRECHT - Het Diakonessenhuis in Utrecht en zorgverzekeraar ONVZ in Houten stoppen met het gebruik van de Facebook-pixel-plug-in. Dat melden het ziekenhuis en de verzekeraar na berichtgeving van de NOS.

Gisteren meldde de omroep dat mensen die op de websites van onder meer het Diakonessenhuis en ONVZ informatie over medische behandelingen opzoeken, het risico lopen dat ook Facebook meekijkt. Op de sites waren trackers actief die het surfgedrag op de site doorstuurden naar de servers van Facebook.

De NOS onderzocht de websites van veertig zorgverzekeraars en tientallen ziekenhuizen. Meerdere sites maakten gebruik van een zogenoemde tracking-pixel, sommigen ook op pagina's waar medische informatie wordt getoond.

De Facebook-pixels zijn onzichtbaar voor de bezoekers van de website en worden geplaatst om mensen vervolgens gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. Zo kan een verzekeraar als ONVZ, Menzis of OHRA gericht adverteren bij mensen die op hun website zijn geweest. De keerzijde is dat het surfgedrag van de gebruikers wordt doorgestuurd.

Zorgverzekeraar ONVZ heeft inmiddels aan de NOS laten weten te stoppen met het gebruik van de Facebook-pixel-plug-in. Ook het Diakonessenhuis heeft de pixels van de site verwijderd.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.




Nieuwsoverzicht uit de Domstad