Bedragen afkoopsom Utrechtse erfpacht bekend

UTRECHT - Erfpachters in Utrecht hebben een brief van de gemeente ontvangen met een persoonlijk aanbod om hun erfpacht af te kopen.
In november 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met een regeling voor erfpachters. Deze regeling heeft de gemeente nu voor alle erfpachters individueel uitgerekend. In een brief hebben alle bewoners een persoonlijk bod voor een afkoopsom gekregen. In Utrecht zijn 2690 erfpachters die deze week een brief ontvangen.
Ruud Kamp woont in Lunetten en heeft de brief inmiddels ontvangen. Voor hem komt de hoogte van de afkoopsom niet als een verrassing. "Het klopte wel met wat ik met de rekentool van de gemeente heb berekend. Het was mij gelijk helemaal helder."

DRIE OPTIES

De gemeente biedt de erfpachters drie mogelijkheden. Allereerst kunnen ze ervoor kiezen om de canonverplichting direct en volledig af te kopen. Dat betekent dat in één keer de hele afkoopsom moet worden betaald. De bedragen liggen in de stad tussen de 10.000 en 200.000 euro.
Voor mensen die niet in één keer kunnen of willen afbetalen bestaat de mogelijkheid om de afkoopsom 'vast te klikken' en later af te kopen. Het bedrag dat de gemeente nu biedt wordt dan vastgezet en de erfpachter betaalt ieder jaar een vergoeding van vijf procent van over dit bedrag.
Ook kunnen mensen ervoor kiezen om een gedeelte af te kopen en de rest van het bedrag 'vast te klikken'. Over het resterende bedrag moet dan wel ieder jaar vijf procent canonvergoeding betaald worden.

NIETS DOEN

Erfpachters kunnen er ook voor kiezen de regeling van de gemeente helemaal af te slaan. Dan blijft het huidige contract van kracht. Dan wordt jaarlijks een erfpachtcanon betaald die iedere tien jaar wordt herzien, tot aan het einde van het erfpachttijdvak van vijftig jaar. Maar als dat tijdvak van vijftig jaar voorbij is, zal de gemeente een nieuwe prijs voor de grond kunnen vragen. Het is dan onzeker wat de kosten zullen zijn. Erfpachters hebben tot 31 december de tijd om van het aanbod van de gemeente gebruik te maken.

GELDZORGEN

Hoe hoog de afkoopsom voor de erfpacht is, is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Hoe hoger die waarde, hoe hoger de afkoopsom. De gemeente heeft na aandringen van bewoners en een aantal raadsleden de
zodat de bedragen lager zouden zijn. Toch is altijd duidelijk geweest dat het voor veel mensen om hoge bedragen gaat. "Het is wel iets makkelijker geworden door die vastklik-optie maar er zullen ook nog wel mensen zijn die een financieel probleem hebben om wat voor een keuze dan ook te maken", zegt Ruud Kamp.
Ook is er een groep erfpachters die het niet eens is met het nieuwe voorstel. Zij vinden de bedragen die de Utrechtse erfpachters moeten betalen te hoog. Een actiegroep onder de naam Erfpacht-utrecht.nl overweegt juridische stappen tegen de beslissing van de gemeenteraad.

SPREEKUUR

Voor erfpachters die nog vragen hebben gaat de gemeente een reeks bijeenkomsten organiseren. De eerste is op 22 mei. Dan wordt uitleg gegeven over de regeling en krijgen betrokkenen ook de mogelijkheid een individueel gesprek aan te vragen bij een medewerker van de gemeente. Daarnaast organiseert de gemeente Utrecht ook een spreekuur voor erfpachters die vragen hebben.

Erfpachter Ruud Kamp kreeg ook een brief van de gemeente.