Westbroek: "Als je niet goed paneert is een kroket een wandelende tijdbom."

UTRECHT - Kroketten en bitterballen, Henk kan er geen genoeg van krijgen. Maar de ene kroket is de andere niet. Waarom kauw je bij de ene op blokjes vlees en glijdt bij de andere het draadjesvlees moeiteloos naar binnen?
Deze week gaat Henk op bezoek bij familiebedrijf Zeldenrijk Snacks in Utrecht. Daar maken vader Dik en zoon Ferry 400.000 kroketten en bitterballen per week.

HISTORIE

Het familiebedrijf is niet als snackfabriek begonnen. Diks vader was brood- en banketbakker. Maar in de jaren '60 werd fabrieksbrood populair en hadden de bakkers het moeilijk. Henk: "O ja, Lubro brood, Lubro brood, dan ga je sneller dood."
In de jaren vijftig werd de kroket populair als snack. Diks vader leverde al saucijzenbroodjes aan de marine en de manschappen hadden ook wel oren naar kroketten. Een krokettenbedrijf was geboren. Dik ging als kind al helpen in het bedrijf: kroketten draaien met de hand.

EEN LESJE KROKETTEN MAKEN

Tegenwoordig gaat dat voor een groot deel machinaal. Henk krijgt een rondleiding door de fabriek van Diks zoon Ferry. Volgens de familie Zeldenrijk begint een goede kroket met de bouillon. Het vlees staat 16 uur te trekken en dan kan pas worden begonnen met het maken van de ragout. Maar ook het paneren luistert nauw. Ferry: "Als je het niet goed doet dan knalt hij uit elkaar". Henk: "Dus als je niet goed paneert is een kroket een tikkende tijdbom".

STREEKGEBONDEN

De smaak en structuur van de kroket is streekgebonden. Ferry: "Je merkt dat wij hier in het midden van het land meer van draadjes houden en in het noorden willen ze blokjes in een kroket." Henk: "Dus Utrecht is het draadjescentrum van Nederland."
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Westbroek: "Als je niet goed paneert is een kroket een wandelende tijdbom."