Komende jaarwisseling al verbod op rotjes

UTRECHT - Om oud en nieuw veiliger te maken, worden rotjes nog dit jaar verboden. Ook worden vuurwerkverkopers verplicht hun klanten veiligheidsbrillen en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen mee te geven. RTL Nieuws meldt dat op basis van ingewijden in politiek Den Haag.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) noemde na onderzoek de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. Elk jaar raken honderden mensen gewond en sinds 2000 valt er gemiddeld één dodelijk slachtoffer per jaar. Om daar een einde aan te maken wil de OVV een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen zover niet gaan.
Zij willen nu een verbod op rotjes invoeren, of zoals het in het jargon heet: werpbaar knalvuurwerk. Een ander voorstel is het verbeteren van de stabiliteit van vuurpijlen. Vuurwerkverkopers zouden bij de verkoop van pijlen verplicht ook stabiele afschietbuizen moeten leveren. Ook moeten ze verplicht een veiligheidsbril en aansteeklonten meeleveren bij de verkoop van vuurwerk.
Het definitieve besluit zou de komende weken door de ministerraad worden genomen.