Verdachten "vergismoord" Overvecht langer vast

UTRECHT - Twee mannen die worden verdacht van voorbereiding van een liquidatie in Utrecht blijven vast tot aan de inhoudelijke behandeling van hun zaak. Dat heeft de rechtbank bepaald tijdens een tussenzitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
De zaak tegen de twee, Jerrel Z. en Marciano D., houdt verband met de moord op Hakim Changachi. Hij werd op 12 januari vorig jaar in zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een vergismoord. Het werkelijke doelwit zou crimineel Khalid H. zijn geweest die in dezelfde flat woonde.

WILDE ACHTERVOLGING

De twee verdachten werden twee dagen na de moord op Changachi na een wilde politieachtervolging aangehouden. Khalid H. zag hun auto buiten staan. Omdat hij het niet vertrouwde, waarschuwde hij de politie. Tijdens de achtervolging werden twee kalasjnikovs uit de auto gegooid. De twee konden worden opgepakt toen ze in de buurt van Amsterdam crashten. Een derde verdachte zou onderweg uit de auto zijn gesprongen.
Vrijdag maakte het OM bekend dat het een deal heeft gesloten met een kroongetuige, die rechtstreeks bij deze beide zaken betrokken is geweest. Deze Nabil B. zou daar uitgebreid over hebben verklaard.
De informatie die hij heeft gegeven, zal ongetwijfeld ook een rol spelen bij de zaak tegen de twee die vandaag voor de rechter stonden. Vrijdag stond ook een nieuwe verdachte voor de rechter. Utrechter Mohammed R. wordt verdacht van het mede-plegen van de moord op Hakim Changachi en voorbereiding van de mislukte liquidatie van Khalid H..

BELONING

Volgens het OM werd de opdracht voor deze en een groot aantal andere liquidaties gegeven door de criminelen Redouan T. en Said R.. Er is een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor die tips die leiden tot de aanhouding van ieder van hen. Kroongetuige Nabil B. zou informatie hebben gegeven over nog veel meer liquidaties, mislukte moorden en voorbereidingen. In juli heeft rechtbank de volgende zitting tegen hem gepland.