OM heeft kroongetuige in liquidatiezaken Utrecht en Amsterdam

Politieonderzoek rond de flats aan de Faustdreef kort na de liquidatie.
Politieonderzoek rond de flats aan de Faustdreef kort na de liquidatie. © Michiel van Beers
UTRECHT - Er lijkt een grote doorbraak te zijn in het onderzoek naar de reeks liquidaties de afgelopen jaren in de regio's Utrecht en Amsterdam. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk iemand gevonden die kroongetuige wil zijn.
Het gaat om Nabil B. uit Utrecht. Hij is verdachte in de zogenoemde 'vergismoord' in Overvecht, maar is bereid een belastende verklaring af te leggen tegen andere verdachten van de zogeheten Mocro Maffia. Dat blijkt vanmiddag in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol, waar naast Nabil B. ook Utrechter Mohammed R. terechtstaat.

DOORBRAAK

Dat Nabil B. wil praten is volgens het OM een belangrijke doorbraak in de strijd tegen tegen het zware geweld in de onderwereld. De kroongetuige zet de deur naar strafvervolging van opdrachtgevers van liquidaties open.

JONGE CRIMINELEN

De afgelopen vijf jaar hebben er ettelijke moorden plaatsgevonden onder een nieuwe, relatief jonge generatie criminelen. Een aantal schutters is gepakt en berecht, maar de opdrachtgevers bleven buiten schot. De kroongetuige zal daar verandering in brengen, verwacht het OM.
Volgens de officier van justitie is B. gaan verklaren uit gewetensnood. Hij vreesde voor zijn eigen leven en heeft bovendien spijt van zijn acties.

VERGISMOORD

De 'vergismoord' was in januari 2017 in Overvecht. Hakim Changachi (31) werd toen om het leven gebracht bij een flat aan de Faustdreef. De daders hadden eigenlijk een ander doelwit, maar die persoon nam die bewuste dag een andere ingang dan normaal.
Volgens de kersverse kroongetuige werd de 'mislukte' liquidatie in Overvecht gedaan in opdracht van Redouan T. uit Vianen. De tipgever die informatie heeft die leidt tot zijn aanhouding kan 25.000 euro tegemoet zien. Dat geldt ook voor de tip die leidt naar Utrechter Said R.