Collegevorming Utrecht: Student & Starter en PvdD kunnen cruciale rol spelen

UTRECHT - Student & Starter in Utrecht is dolgelukkig met de verkiezingsuitslag. De lokale partij gaat van 1 naar 2 zetels. "Deze uitslag geeft hoop op een progressief en jong stadsbestuur", aldus lijsttrekker Tim Homan (23), die in de gemeenteraad gezelschap krijgt van de 21-jarige studente Eva Oosters.
"We hebben keihard campagne gevoerd voor een bruisende en progressieve stad", zegt Oosters. "Nu is het zaak om aan de slag te gaan: meer betaalbare woonruimte in een stad waar duurzaamheid de norm is."
Student & Starter zit sinds 2014 in de gemeenteraad. "Afgelopen vier jaar hebben we laten zien dat we een partij zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Deze uitslag laat des te meer zien dat jonge mensen thuis horen in het stadsbestuur", zei Homan gisteravond in TivoliVredenburg.

COLLEGEVORMING

GroenLinks in Utrecht is de grote winnaar van de verkiezingen in Utrecht. De partij behaalde 12 zetels en stuurt aan op een zo links mogelijk college. Om een raadsmeerderheid van 23 zetels te behalen zou dat kunnen met D66 en de PvdA, maar Student & Starter of de Partij voor de Dieren, die eveneens van 1 naar 2 zetels ging, kunnen wellicht ook een belangrijke rol vervullen.
Het college in Utrecht bestond de afgelopen vier jaar uit D66, GroenLinks, VVD en SP. D66 ging van 13 naar 10 zetels en de VVD van 5 naar 6.

KLEINE FRACTIES

Na de verkiezingen van gisteren zijn er veel partijen in de stad met een gering aantal zetels. De PvdA gaat van 5 naar 3. Collegepartij SP halveert van 4 naar 2 en het CDA zakt van 3 naar 2. De ChristenUnie behoudt haar 2 zetels. Partij voor de Dieren gaat van 1 naar 2 zetels. Nieuwkomer DENK behaalde eveneneens 2 zetels. PVV, ook nieuw, heeft 1 zetel in de raad. Stadsbelang zakt van 2 naar 1.

UStad over de verkiezingsuitslag