Miljoenenclaim dreigt voor Hogeschool Utrecht

UTRECHT - De Hogeschool Utrecht hangt een miljoenenclaim boven het hoofd. Studenten van de bachelor-opleiding Medische Hulpverlening liepen massaal studievertraging op, omdat de zogenaamde BIG-registratie niet geregeld was. Vandaag dient het hoger beroep in de zaak bij het gerechtshof in Arnhem.
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) dient als keurmerk voor zorgverleners. Door het ontbreken van de registratie konden honderden studenten bijvoorbeeld niet op tijd op stage. Vorig jaar stelde de rechtbank de studenten in het gelijk, maar de Hogeschool legde zich niet bij die uitspraak neer. Volgens de HU is het niet hun verantwoordelijkheid om zo'n registratie te regelen.

HOGER BEROEP

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) staat vandaag ruim honderd studenten bij tijdens de zitting. "Maar in principe gaat het alle studenten aan die ooit deze opleiding gevolgd hebben", aldus LSR-voorzitter Lars Klappe.
"Om in de zorg actief te zijn moet je geregistreerd zijn in het BIG-register", legt Klappe uit. "Dat is bedoeld om de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te garanderen. Dat is lastig voor een nieuwe opleiding, omdat die zich eerst moet bewijzen in de praktijk. Maar dat had de Hogeschool Utrecht moeten weten. Als je de studenten aanneemt moet je ook zorgen dat ze in vier jaar kunnen afstuderen."

VERGOEDING

De bachelor Medische Hulpverlening op de HU werd in 2010 opgestart en leidt ambulance-, eerstehulp- en anesthesie-medewerkers op, aldus Klappe. "De studenten die die opleiding zijn gaan volgen, hebben in veel gevallen studievertraging opgelopen. Dat ze niet binnen vier jaar konden afstuderen kwam vaak door stagetekorten, die weer zijn veroorzaakt omdat de opleiding niet BIG-geregistreerd was. Daardoor konden veel studenten niet aan de slag in het werkveld."
De LSR eist daarom een vergoeding van 20.000 euro per jaar studievertraging. Bij de ene student is dat een half jaar, bij de andere meerdere jaren. Als het hof de uitspraak van de rechtbank volgt en bovendien de eis inwilligt, kan de schade voor de HU in de miljoenen lopen.
De uitspraak van het gerechtshof is over zes weken.