Burgernetwerk Rode Kruis groeit: ''Vooral bij grote zoekacties is sturing nodig"

UTRECHT/UTRECHT - Het burgernetwerk Ready2Help van het Rode Kruis blijft groeien. Zaterdag melde de veertigduizendste vrijwilliger zich aan als burgerhulpverlener. Vrijwilligers worden onder meer opgeleid voor zoekacties naar vermiste personen.
Ook bij de zoektocht naar Anne Faber hielpen vrijwilligers van het burgernetwerk mee. "De politie is veel capacitiet kwijt en er zijn veel mensen die iets willen betekenen. Wij zijn op dat gat ingesprongen", vertelt woordvoerder Belinda van der Gaag over de beweegreden van het Rode Kruis het netwerk in 2015 op te starten.
Burgers die helpen bij een zoektocht naar een vermist persoon krijgen uitleg over hoe een zoektocht werkt. "Vooral bij grote zoekacties is sturing nodig. Je wilt niet dat sporen kwijtraken", legt Van der Gaag uit. Daarnaast krijgen vrijwilligers psychische ondersteuning.
Ready2Help is vooral actief in de politieregio Rotterdam, maar landelijk melden steeds meer mensen zich aan. Bestond het netwerk in 2015 nog uit 5000 vrijwilligers, eind september waren dit er 20.000 en inmiddels staat de teller op 40.000.
Na zoektochten die veel media-aandacht krijgen, zoals die naar Anne Faber, ziet het Rode Kruis het aantal aanmeldingen stijgen. "Maar Ready2Help doet meer dan dat", benadrukt Van der Gaag. "Vrijwilligers kunnen worden ingezet na een storm, om een weg weer vrij te krijgen", legt zij uit. "Toen in 2015 veel vluchtelingen werden opgevangen, hebben burgerhulpverleners als vertaler geholpen."
Mensen kunnen zich als burgerhulpverlener aanmelden via de website van het Rode Kruis.